Düzenli Yemek Yemenin Faydaları
Yemeklerde dikkat edilecek düzen ve tertip şu şekilde olması gereklidir.
Sofrada Düzen ve Tertip
Hafif çorba gibi yiyeceklere öncelik verilmelidir. Çorba içildikten sonra, arkasından sulu yemekler, et suyu ile hazırlanmış sulu yemekler, arkasından da et yemekleri yenmelidir.
Yemekler Nasıl Sıralanmalıdır?
Yemeklerin sıralanışında uygun olanı Ispanak, pazı, marul ve kabak aşı gibi hafif yemeklerin önce yenmesi, sonra da ağırlıkları sırasına göre, yumurta, kuş etleri ve öteki hayvan etlerinden yapılan yemeklerin yenmesi makuldür.
Yine bir öğünde yavaş yavaş ve uzun zaman alacak biçimde yemek makul değildir.
Kısa zamanda yemeği tamamlayıp, sofradan kalkmak gerekmektedir. Çünkü ağır ağır ve uzun zaman alacak biçimde yemek yenildiğinde yenilen ilk lokma bazım olmaya başlar.
Bunun üzerine ikinci lokmayı yemek hazımsızlığı doğurur. Midede hazım başladıktan sonra yemeğe devam etmek sakıncalıdır.
Yemeği çok çabuk yemek de zararlıdır. Yemeği iyice çiğnemeden yutmamak gerekmektedir. En iyisi normal bir tempo ile yemeli ve yeteri kadar çiğnedikten sonra yutmalıdır.
Lokmalar yeterli miktarda çiğnemezse mide hazımda güçlük çeker.
Sofralarda Fazla Çeşit Olması
Önemli bir kural da çok çeşitli yemekleri bir öğünde yememek gerektiğidir. Bir öğünde türlü türlü yiyecekler yemek tabiatı şaşkına çevirir ve hazmı zorlaştırır.
Midede artıklar meydana gelerek komplike hastalıklara sebep olmaktadır.
Nezleler ve eklem ağrıları meydana gelir. Mide zayıflar beden ve sinirler gevşer.
-------- Sponsorlu --------
Oysa makul olan şu şekildedir; Kim herhangi bir gıdayı canı çekerse ondan doyuncaya kadar yemeli diğer çeşit yemeğe bakmamalıdır. Canının istediği öteki çeşidi de yeniden yemek vakti gelince diğer öğünde yemelidir.
Yemekten Önce Hareket Etmek
Yemeklerden önce vücudu yormadan biraz hareket etmek ve gezmek iyidir. Bu sayede önce yenen yemeklerin midedeki kalıntılarının mideden aşağı iner ve mide boşalıp vücuda faydalı bir iştah meydana gelmektedir. Yemekten sonra da oldukça az hareket edip gezinmek gerekmektedir ki yemek midede biraz alışsın.
Sonra hareketi durdurup sakince oturulmalıdır. Böylelikle mide yemeği rahatça sindirmiş olmaktadır.
Yemek Sonrası Hareket ve Egzersiz
Yemekten sonra çok hareket zararlıdır. Çünkü yemeğin ardından aşırı harekette bulunmak yemeklerin tam hazmedilmeden damarlara çekilip damarların tıkanmasına sebep olmaktadır.
Bedenle yapılan iş güçten yada spordan sonra vücut da mide de ısınmıştır. Bu durumda süt ve taze balık gibi soğuk tabiattaki gıdalar, yaş kayısı, yaş şeftali ve kavun gibi soğuk nitelikteki meyveler yenmemelidir. Bu yiyecekler vücuda girince kişinin mizacının temeli olan hıltları bozar.
Kış günlerinde sıcak nitelikli, yaz günlerinde ise soğuk nitelikli yiyecekler tercih edilmelidir.
Taze üzüm, taze incir, erik, karpuz, şeftali ve yaş erik gibi insan tabiatını yumuşatan meyveler yemeğin öncesinde yenmelidir.
Elma, armut, ayva, nar ve kızılcık gibi meyveler, insan tabiatını tutucu (kabız) etkili meyvelerdir ve yemeklerden sonra yenmelidir.
Fakat kavunla beraber hiçbir gıda yememek gerekmektedir. Çünkü kavun yenen gıdayı bozar, hazmını zorlaştırır. Bu nedenle kavun yalnız yenmeli yemeklerle birlikte yenmemelidir.
Pingback: Kulunç Hastalığı Olan Kişiler | Bilgi Doktoru