Kulunç Hastalığı Olan Kişiler

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Doktoru Murat Gündoğan, geçmek bilmeyen kulunç ağrılarının ilerleyen zamanlarda boyun fıtığına neden olabileceğini belirterek, bazı tarihçiler tarafından Osmanlı Sultanı Hürrem’in, ölüm sebebi olarak gösterilen kulunç ağrılarının hafife alınmaması gerektiğini belirtti.

Kürek kemiği etrafındaki kaslara ‘kulunç’, burada oluşan ağrıya da, ‘kulunç ağrısı’ ism verildiğini belirten Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Doktoru Murat Gündoğan, “Kulunç, öldürmez ancak süründürür. Çünkü ilerleyen ve tedavi edilmeyen kulunç ağrıları, boyun fıtığı başta olmak üzere, sırt kemiği eğriliklerine ve solunum düzensizliklerine yol açar” dedi.

Kulunç Ağrıları Nasıl Geçer?

Genel olarak gün boyu koşuşturmanın ve yorgunluğun içinde bulunan kişiler birde bunun üzerine yaşadıkları gerginlikler ve stresli ortamların sonucunda kendilerinde bir kasılma ile karşı karşıya kalabilirler. İşte bunun sonucunda bu kişilerde kulunç daha fazla görülmekte ve oldukça rahatsız bir durum oluşturmaktadır bir de bunun üzerinde çekilen ağrı ise oldukça zahmet vericidir.

İlk iş olarak kulunçların oluşumunu engellemekte kişinin ruhsal gerginliğinden kurtularak kendisini motive ederek rahatlatması gelmelidir.

Elleri ve boyun bölgesini çalıştıran spor hareketlerinin en basit şekillerinden başlanılarak bu bölgeler rahatlatılarak gevşemesinden itibaren daha ileriki hareketlerden yararlanılarak hastanın bir daha kulunçla karşı karşıya gelmesini engellemek için gerekli yöntemlerden gerekli şekilde istifade edilebilir.

Fizik tedavi ile eski sağlığa kavuşmak mümkün olacağı gibi faydasını göreceğiniz pek çok , ta mevcuttur. Özellikle fizik tedavide kullanılan sıcak tedaviler ve elektrik akımları çok çabuk rahatlama sağlayabilir. Ama enjeksiyon yöntemi de çok sık kullanıldığından yabana atılmamalıdır.

Hızlı bir şekilde ağrının kesilmesine yardımcı olduğu için hayatımızı kolaylaştıracaktır. Evde de yapılacak tedavilerle ağrılarımıza şifa bulabiliriz. Sırttaki kulunç nasıl geçer oturduğumuzda, kalktığımızda, yattığımızda pozisyonumuzun çok iyi ayarlanması ağrının geçmesinde önemli olacaktır.

Evde kendimiz yapabileceğimiz yöntemler arasında buz tedavisi ilk sırada gelir. Dikkat edeceğimiz bir püf noktası ise buz ağrıyan yerle direk temas etmesin.

Şiddetli ağrınıza , olmasıyla sıcak tedaviye geçebilirsiniz. Sıcak su torbalarıyla tedavinizi tamamlayabilirsiniz. Ve kulunç ağrısı nasıl geçer diye kara kara düşünmeye başlamamız ise büyük ihtimalle klimayla karşılaştığımız andan sonra gerçekleşecektir.

Kulunç Nasıl Bulunur?

Kulunçlar düğüm olmuş ve gevşeyemeyen kas düğümleridir. Bu noktalar genellikle boyundan başlayarak omuzunuz ve sırtınızda oluşur.


-------- Sponsorlu --------

Bir kas üzerinde birbirinden yalnızca birkaç santim uzakta pek çok kulunç bulunabilir. Genellikle kuluncun üzerine geldiğinizde halat gibi gergin ve yoğun bir kas dokusu hissedersiniz. Bastırdığınızda ise o kas bölgesine acı yayılır.

Kaslarınızı rahatlatın

Kulunç ağrısı oldukça yaygın görülen bir ağrıdır. Şanslıyız ki bu ağrıları doktora gitmeden geçirmenin bazı yolları var.

-Ovun. Kulunçlu noktaya masaj yaparak bu düğümlenmiş kas kütlesini gevşetmeye çalışın.

-Acıyı azaltın. Kas gevşetici ilaçlar kas ağrılarını gidermede yardımcı olabilir. Bu işi aynı zamanda sıcak pedler ya da buz paketleri de yapar. Doğru okudunuz sıcak da, soğuk da işe yarar.

-Kökü bulun. Kaslarınızı neyin baskı altına soktuğunu bulmaya çalışın. Sonra kasınızın çözülebilmesi için onu düzeltin. Belki yanlış bir duruş ya da koltukta uyuyakalmanız sebep olmuştur.

Tekrarlanan gerilmeler kaslarınızın tutulmasına neden olabilir. Aynı zamanda psikolojik stres de kasların gerilmesine ve kulunç ağrılarına neden olabilir.

-Hareket edin. Aerobik egzersizleri kulunçlar ile savaşmakta oldukça işe yarar. Yüzme ya da omuzlarınızdaki ve boynunuzdaki kasları rahatlatacak diğer hareketleri yapmayı deneyin. Sadece kaslarınızı esnetmiş olmaz, aynı zamanda kan akışınızı hızlandırarak vücudunuzun toksinlerden kurtulmasına yardımcı olursunuz.

Eğer bu ipuçları boynunuzu, omuzlarınızı ve sırtınızı rahatlatmazsa ve bu ağrı günlük hayatınızı etkilemeye başladıysa, bir doktur görme vakti geldi demektir.

Bazen rahatlamak için bir kas çözücü iğne ile bu sorun çözülebilir. Ancak en iyi tedavi kulunçların oluşmasını engellemektir. Doğru duruş pozisyonlarının farkına varın ve stresle başa çıkmanın sağlıklı yollarını bulun.

Stres hayatın normal bir parçasıdır. Her birimizin onunla mental ve fiziksel olarak başa çıkmak için yollara ihtiyacı vardır. Spor yapmak bunların hepsini çözebilir.

YANLIŞ KULUNÇ KIRMA ÇOK YANLIŞ

Yeni başlayan kulunç ağrılarının doğru masaj yöntemleri ile giderilebileceğini kaydeden Dr. Murat Doğan, bilinçsiz yapılacak ‘kulunç kırma’ yöntemlerinin ileri derecede hasarlara neden olabileceğini vurguladı. Dr. Doğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Halk arasında bu masaja ‘kulunç kırma’ deniyor. Böyle bir yöntem var ama nasıl yapılacağı çok önemli. Ağrı yapan kaslara ters yönde germe uygulamak lazım. Ancak ağrı anında o bölgeye çok fazla baskı yapılırsa ağrıları tetikler, omurgada eğrilik varsa onu artırır, boyun fıtığı başlangıcı varsa tetikler ve çözülmez hale gelir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir