Üzerlik Bitkisi aynı zamanda; Peganum, Nazarotu ve Peganum African rue olarak da adlandırılır.
Bu yazımızda Üzerlik Bitkisi ve faydaları ile kullanım alanları konusu ile alakalı bilmeniz gerekenleri siz değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaştık.
[follow id=”BilgiDoktorucom” count=”true” ]
Üzerlik Bitkisinin Botanik Bilgisi
Sedefotugiiler familyasına ait olup, ortalama 30-70 santim boylarında, tüysüz, parçalı yapraklı, sarımtrak beyaz çiçekli ve keskin bir kokuya sahip bitki çeşididir.
Bitkinin keskin kokusunu aldığı yağ bezleri yaprakların dallar ile birleştiği kısımlarda bulunmaktadır. Haziran aylarında çiçek açan üzerlik bitkisi daha sonra tohuma döner. Nohut boyutundaki meyveleri yeşil renkten sarıya döner. Sonbahar mevsimine yakın yetişen kapsüllerin her birinde 2-3 milimetre uzunluğunda, üçgen piramit şeklinde, kahverengi-siyah renkte ortalama 20 tohum bulunur.
-------- Sponsorlu --------
Üzerlik Bitkisi Nerelerde Yetiştirilir?
Asya, Afrika ve Amerika kıtalarının sıcak yerlerinde yetişmektedir. Türkiye’de ise Orta Anadolu’da yetişebilir.
Bileşimi : Tohumlarının terkibinde; harmalin, harmin, harmslol, peganin isimli glikozitler ile kırmızı boya maddeleri mevcuttur.
Üzerlik Bitkisinin Yararları Nelerdir?
– Sinir sistemini uyarma özelliği,
– Balgam sökme özelliği vardır,
– Mide ile kulunç ağrılarında yararlıdır.
– Sulu egzama hastalığındaki şikayetleri giderebilir.
Yukarıda anlatılan Üzerlik Şifalı Bitki Türü ile ilgili bilgi ve tecrübelerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu konu ile alakalı sorularınız varsa cevaplamaktan memnuniyet duyarız. Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…