Ülseratif Kolit Tedavisi

Ülseratif kolit kalın barsakta iltihaplanmalara ve ufaklı birden fazla ülserlerin oluşmasına sebep olan bir hastalıktır. En iyi belirtisi kanlı ishaldir. Bazen karın ağrısı olmaktadır. Hatta bazı durumlarda o kadar fazla kanamalar olmaktadır ki önemli kan kayıplarıyla neticelenebilir.

Ülseratif Kolit Hastalığının Sebebi

Ülseratif kolitin sebebi henüz bilinmiyor. Kalıtsal bir hastalıktır. Yani tedavi yöntemiyle hastalığın bütünden kaybolması olası değildir. Bilinen tedaviler şikayetleri geçirme amaçlıdır. Kanlı ishal azalmaktadır ve karın ağrısı düzelir. Bazı zamanlarda hastalık uzun zamanlı hastalıksız döneme girebilir.

Bu da demek oluyor ki ülseratif koliti olan bir kişi tedaviye cevap verir. Şikayetleri kaybolmaktadır. Sonra kolonoskopi olduğunda barsakları tamamiyle veya kısmen normale dönebilir. Kişi ilaçlarını terk ettiğinde bile bazı durumlarda aylarca yıllarca şikayet olmayabilir. Ardından tekrar şikayetler başlayabilir.

Ülseratif kolit olan kişilerde barsak hastalığı yanısıra diğer hastalıklarda birlikte görülmektedir. Ülseratif kolik Romatizmal ile cilt hastalıklarınında arasında bulunduğıu bazı diğer hastalıklara sebep olmaktadır.


-------- Sponsorlu --------

Örneğin ciltte eritema nodozum diye adlandırılan çıban aynısı lezyonlar görülebilir. Pyoderma gangrenozum diye adlandırılan ve üstünde yaralar olan çıban ya da yanıga benzeye lezyonlar görülmektedir.

Eklem ağrısı, görme sorunları, karaciğer sorunları görülebilir.

Ülseratif kolitin hastalığının kansere sebep olma olasılığı hastaları korkutmaktadır. Ancak genelde bütün kalın barsak hastalıktan etkilenmişse tedaviden yarar görmüyor ya da yeteri kadar tedavi edilmiyorsa yirmi senelik hastalıklı dönemin ardından kanser ihtimali bir miktar çoğalıyor.

Ancak şahsen bir çok takip edilen hasta içerisinde ülseratif kolite bağlı kanser oluşan tek bir hasta görülmedi.

Ülseratif kolit tedavisi olan bir hastalıktır. İlaç yardımıyla basitçe şikayetler giderilebilir. Nadiren tedaviye cevap vermediği olmaktadır. Böyle durumlarda bütün kalın barsak çıkarılabilir. Bu şekilde hastalıktan tamamiyle kurtulunabilir.

Ülseratif kolitli kişilerin en çok rahatsız oldukları durumlardan birisi çok amip olmalarıdır. Amip oldukları zaman dün normal olan kişi bugün günde 10-15 defa kanlı ishalle karşılaşabiliyor. Bu açıdan ülseretif kolitli hastaların yapması gereken en ciddi şey bilhassa yeşilliklerin iyice temizlenerek yenilmesidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir