Türkiye de Mantar Zehirlenme Vakaları
Malum son günlerde ekranlarda sık sık mantar zehirlenmesi haberleri görülmektedir. Bu zehirlenmelerin bir çoğu ciddi sonuçlarla karşımıza çıkıyor. Bu tip kötü sonuçlarla karşılaşmamak için lüften mantar zehirlenmeleriyle ilgili bilinçli olalım.
Mantardan zehirlenmelerin tedavisi, mantar zehirlenmesinde yapılması gereken unsurlar ve mantar zehirlenmesinde kurtarma nasıl uygulanır zehirlenme belirtileri meydana geldiği anlarda şok, koma ve ölüm halinin olmaması için mantar zehirlenmesinde yapılacakları Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaştık.
Doğada kendi kendine yetişen, kırda ve ağaç diplerinde bulunabilen hemen hemen herkesin tadına doyamadığı mantarların zehirli ve zehirsiz çeşitleri olması sebebiyle, bu 2 çeşit arasında ayrım yapmak da zor olması nedeniyle mantar zehirlenmeleri ile karşılaşılabilir.
Mantarlar Pişirildiğinde Zehiri Gider mi?
Zehirsiz olduğundan tam emin olmadığınız mantarları sakın toplamayın ve yemeyin. Şayet zehirli bir mantar yerseniz veya etrafınızadki insanların yediğini görürseniz o durumda mantar zehirlenmesinde ne yapmalı, kurtarma uygulamaları ile ilgili bilgi edinelim.
Zehirli mantarlar pişirilseler bile zehirlerinden arınmazlar.
Mantar Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?
Mantar zehirlenmesi halinde göz yaşarması, bol miktarda tükürük salgısı, kusma, terleme, karın ağrısı, ishal, baş dönmesi, göz bebeklerinde küçülme gibi belirtiler ortaya çıkar. Saydığımız belirtiler genelde mantarı yedikten üç saat sonra kendini göstermektedir.
-------- Sponsorlu --------
Eğer derhal hekime gidilmez ve mantar zehirlenmesi kurtarma yöntemleri yerine getirilmezse şok ve koma oluşabilir, solunum yetmezliğinden ölümler ortaya çıkabilir. Bu durumu son günlerde ekranlarda haberlerde malesef ki görmekteyiz…
Mantar Zehirlenmelerinde Kusmak
Mantar zehirlenmesi esnasında yapılması gerekenler zehirlenen bireyin kusmasıdır. Tuzlu su, ipeka şurubu yada parmakla ufak dile dokunmak kusmanıza kolaylık sağlayacaktır.
İshal İle Mantar Zehrinin Atılması
Kusmanın yanı sıra ishal da zehri vücuttan dışarı atmanın bir yöntemidir. Eğer zehirlenme esnasında ishal görülmezse müshil ilacı içilerek bağırsaklar boşaltılabilir.
Mantar zehirlenmesinde yöntemler yerine getirilmesinin ardından hasta hemen hastaneye ulaştırılmalıdır. Hastaneye giderken zehirleyen mantarın bir örneği de yanınızda bulunması tedavi açısından netlik kazandıracaktır.
Mantar zehirlenmesi tedavisi için derinin altına yada damarın içerisine tesirli bir ilaç yapılabilir. Tedavi sonrası ise karbonhidrat açısından zengin gıdalarla beslenmek gerekmektedir.
Türkiye’deki Mantar Zehirlenmeleri ve alınacak önlemler ile ilgili bilgi ve tecrübelerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu konu ile alakalı sorularınız varsa cevaplamaktan memnuniyet duyarız. Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…
Pingback: Hangi Mantarlar Yenir ve Zehirli Mantar Nasıl Anlaşılır | Bilgi Doktoru
Pingback: Hangi Mantarlar Yenir ve Zehirli Mantar Nasıl Anlaşılır » Bilgi Doktoru