Türk Kahvesinin Bayatlaması Nasıl Önlenir?

Gurme olmaya gerek yok: Kahvenin iyi ve kaliteli olduğunu nasıl anlarsınız?

Tabii ki her tür kahvede olduğu gibi söz konusu Türk kahvesi olduğunda da en iyisini, en lezzetlisini içmeyi istiyoruz. Peki kahvenin iyi olduğunu nasıl anlayacak, nasıl ayırt edeceğiz?

Öncelikle Türk kahvesinin kalitesi direkt olarak çekirdeklerine bağlı. Çekirdekler kavruldukça kahvenin aromasının yoğunlaştığını, ancak kafein oranının düştüğünü düşünürsek kavrulan çekirdeğin özellikleri kahvenin tadını belirliyor diyebiliriz.

Geleneksel Türk kahvesi, Rio Minas Gr. 5 Tipi Arabica çekirdekten üretiliyor ve dolayısıyla aldığınız Türk kahvesi poşetlerinin üzerinde bunun G tipi olarak belirtilmesi gerekir. Kahve satın alırken buna dikkat etmekte fayda var.

Kahveyi satın aldıktan sonra iyi olup olmadığını anlamak istiyorsanız küçük bir deney yapabilirsiniz. Bunun için soğuk suyla dolu bir bardağa 1 tatlı kaşığı kahve ekleyin. Eğer kahvenin tozu suyun yüzeyinde kalıyorsa ve çok az renk veriyorsa gönül rahatlığıyla o kahveyi içebilirsiniz. Eğer kahvenin içinde yabancı katkı maddeleri varsa kahve dibe çöker ve suyu boyar.

Ayrıca kahve gurmeleri şöyle der: İyi bir Türk kahvesi içtiğinizde şeker ihtiyacı, filtre kahve/espressoda da ise süt ihtiyacı hissetmemeniz gerek. Yani eğer içtiğiniz Türk kahvesinin yanında hiçbir şeye ihtiyaç duymuyorsanız, tek başına o yoğun tadı alabiliyorsanız kaliteli bir kahve içiyorsunuz, haberiniz olsun.

Aslında çok basit: Türk kahvesinin taze olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Kahve eğer o anda öğütülüyorsa taze olduğu yanılgısına düşebiliyoruz bazen. Ancak tazelik konusunda önemli olan aslında çekirdeklerin öğütüldüğü zaman değil, çekirdeklerin ta kendisi. Kahve çekirdekleri ne kadar tazeyse kahveniz de o kadar taze olacaktır.

Türk kahvesinin taze olup olmadığını anlamanın en basit ve en kesin yolu ise kokusundan geçiyor. Taze bir kahvenin o mis kokusu metrelerce uzaktan alınabilir. Zira yoğun koku onun güçlü bir aromaya sahip olduğunu kanıtlar. Ayrıca kahveyi içtiğinizde aromadan çok su tadı alıyorsanız o kahve üzgünüz ama, bayattır.


-------- Sponsorlu --------

Türk kahvesin taze olup olmadığını anlamanın bir yolu da bir tutam kahveyi elinize alıp kahve zerreciklerinin birbirine yapışıp yapışmadığını kontrol etmek. Eğer birbirine yapışmıyor ve dağılıyorsa o kahve taze demektir, aksi takdirde ise elinizde tuttuğunuz kahvenin bayatlamış olduğunu anlayabilirsiniz.

Bakın bu mühim: Türk kahvesi nasıl saklanmalı?

Maalesef kahve çok çabuk bayatlamaya müsait bir yapıya sahip. Bu sebeple kahvenin saklanması onun kısa sürede bayatlamaması için hayati öneme sahip.

Kahvenin bu kadar çabuk bayatlamasının sebebi ise hava ile temas ettiğinde oksijenin içindeki yağ asitlerinin özelliğini kaybetmesine yol açması. Bu da kahvenin köpürmesini engelleyip tadının daha da acılaşarak bozulmasına sebep oluyor.

Bu yüzden kısa sürede tüketilebilecek miktardan fazla kahve alınmaması ilk önerimiz. Ve öğütülen kahve çok çabuk bayatlayacağı için kahveyi öğütmeden saklamak da eşit derecede önemli. Zira;

Çekirdek halindeki kahve 2-4 hafta arasında,

Kavrulmuş kahve 2 haftada,

Öğütülmüş kahve ise 5-10 dakika içinde bayatlamaya başlıyor.

Bu yüzden kahveyi içmeden hemen önce öğütmek en doğrusu ama eğer öğütülmüş kahve alıyorsanız daha önce de dediğimiz gibi çok az miktarlarda almaya özen gösterin.

Saklama konusunda ise kahveyi ne koşulda olursa olsun hava, ışık ve nemden uzak tutmalısınız. Bu yüzden kahveyi mümkünse cam kavanoz gibi ağzı sıkıca kapanmış bir saklama kabında, serin ve karanlık bir yerde saklamalısınız. Yani satın aldığınız plastik poşetlerde saklamamaya özen gösterin ve hemen bir kaba aktarın. En önemli nokta kahvenin hava ile temasını kesip nem kapmasını önlemek. Zira nem kahvenin tadını bozar.

Ayrıca kahveyi sakladığınız kapta metal ya da plastik kaşık kalmamasına da dikkat edin. Bu maddeler de kahvenin tadının bozulmasına sebep olacaktır.

Son olarak kahveyi daha uzun süre taze olarak saklamak istiyorsanız kahveyi sakladığınız kavanozun içine 1-2 tane küp şeker atın ve öyle saklayın. Şeker kahvenin tazeliğini korumasına yardımcı olacaktır.

Afiyetler olsun. Kaynak: yemek.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir