SU İÇME ADABI
Su yaşamın devamı için en önemli nedenlerdendir. Ancak sağlıklı yaşamak için su içmenin kurallarını da çok iyi bilmek gerekmektedir.
Suyu ihtiyaçtan az içmek bedeni kurutur ve zayıflatır. Ancak zamansız ve çok içilen su da bedende kokuşmalara neden olmaktadır ve zararlıdır.
Demevi ve safravi mizaçlar gibi mizacı sıcak olan kimseler istediklerinde su içebilirler, Balgamı ve Sevdavi mizaçlar gibi mizacı soğuk ve yaş (nemli) olanlar ise az su içmeli, susuzluğa sabretmelidirler.
Su Ne Zaman İçilmelidir
Su içmenin zamanı da oldukça önemlidir.
Aç karnına su içmek doğru değildir. Aç karnına içilen su mideyi soğutur, iştahı keser, sinirleri zayıflatır ve vücutta balgam hıltının gelişmesine neden olmaktadır.
Özellikle yürümüş, iş yapmış, yorulmuş aç insan su içmemeli, beklemelidir.
Yemekten Sonra Su İçmek
Yemek yedikten sonra üzerine su içmek de doğru değildir, içilen su midenin altına iner ve yemek suyun üzerinde kalarak su ile yemek birbirinden ayrılır.
Bu da hazımsızlığa neden olmaktadır. Yemek sırasında ve yemekten hemen sonra susuzluğa biraz sabrederek yemeğin mide altına inmesi beklenmelidir.
Şayet susuzluk çok bastırırsa birazcık soğuk su ağza alınıp yavaş yavaş emilip yutulmalıdır.
Zira hararet kesmede soğuk su makuldür ve mideyi derleyip toparlar, hazma da yardımcı olmaktadır.
-------- Sponsorlu --------
Su içme zamanı yemek yendikten sonra gıda sindirilmeye başlandığı vakittir. Normalde yemek sırasında ve yemeğin ardından su içilmemelidir, ama kebap, pirinç pilavı ekmek gibi kuru gıdalar yenmiş ise yemekten kalktıktan sonra yemeğin kuruluğunu giderecek kadar su içilebilir.
Tabiatı sıcak nitelikteki insanlar yemek sırasında su içebilir ancak onlar dahi oldukça az içmelidirler.
Gıda sindirilmeye bağlansa bile yemek üzerine çok su içilmesi doğru değildir.
Eğer sabredemeyecekler olunursa, birazcık soğuk su ağza alıp yavaş yavaş emilip yutulmalıdır.
Eğer yağlı yemekler yenmiş ve su içilmiş ise mide dolgunluğu, şişkinlik yapar.
Ancak sıcak mizaçlı kişilere zarar vermez, yararlı olmaktadır.
Çünkü böyle kişiler su içmezlerse midelerinin hararetinden gıda yanar, su bu alevin soğutucusu olarak görev yapar ve gıda dengeli bir biçimde hazmedilir.
Yemek Yerken Su İçmek Zararlı mı?
Yemek sırasında su içen bir diğer gurup daha vardır. Bunlar su içmeyi adet, alışkanlık haline getirmişlerdir. Bu alışkanlık zaman içinde tabiatı haline gelmiştir. Bunlara yemekte su içmek zarar vermiyorsa devam edebilirler. Çünkü bu durum tabiat haline geldiği için, artık içmezlerse zararlı olabilir.
Bir diğer tip insanlar ise su içmeden iştahı gelmez ve yemek yiyemezler. Böyle insanların midesi zayıftır ve tabiatları kurudur.
Eğer su gibi yaş bir gıda almazlarsa midenin iştah diye adlandırdığımız “kuvve mi cazibe”si harekete geçmez ve yemek yemek istemez.
Böyleleri az miktarda çok soğuk olmayan suyu yavaş yavaş içmelidirler.
1 YORUM