Uykudan uyanınca su içilmez. Uykudan uyanıklığında susamış olunsa bile su içmek çok zararlıdır. Zira sinirlere zarar verir, titreme getirir ve karında su birikmesi çok olur. Yalnızca sıcak mizaçlı kişilere daha az zararlıdır.
Su Ne Zaman İçilmelidir
Aç iken, yürüyüp yorulmuş ve terlemiş kişinin de su içmesi zararlıdır. Organların kuvvetini azaltır.
Hamamdan hemen sonra su içilmez yalnız bir saat geçtikten sonra içilebilir. Hamamdan çıktıktan hemen sonra içilirse sinir ağrıları oluşur, hatta kemik iliğine bile zararı vardır.
İlaç içildikten sonra üzerine su içmek zararlıdır. Mideyi zayıflatır, damarlarda yel (ağrı) yapar, kulunç hastalığına neden olur.
Cinsel ilişkiden hemen sonra su içmek zararlıdır. Bel ağrısı getirir ve cinsel kuvveti keser.
Sulu meyveler yendikten sonra da su içilmemelidir. Osmanlı hekimleri bu konuyu şu şekilde ifade eder; “Yemiş yiyip su içmek balgamdan, yelden olan hastalıklar getirür.
-------- Sponsorlu --------
Çok fazla su içmek de zararlıdır ve bu zarar fark edildiği zaman önlem alınmalıdır.
Başlangıçta az su içmeye tahammül edilemezse bardaktan az az emerek içilmelidir, böylece az suya alışılmış olunur.
Tuzlu su içmek uyuz ve kaşıntı yapar, evvela ishal eder daha sonrada kabız yapar.
Acı su içmek daima ishal yapar. Bulanık su içmek mesane ve böbrekte taş yapar.
Ilık su içmek mideyi gevşetir, yavaşlatır ve mide bulanmasına sebep olur. Ilık su yemeği mide üzerine getirir ve hazmı bozar.
Suyu ihtiyaçtan az içmek bedeni kurutur, zayıflatır, iştahı azaltır, görme gücünü zayıflatır, uykusuzluk verir ve tüm duyguları azaltır. Cinsel talebi de azaltır ve çabuk ihtiyarlama nedenidir.
Gerektiği zaman sıcak içecek içmek mideyi balgamdan yıkayıp temizler, öksürüğü tedavi eder ve kulunçlu şahsa yarar sağlayıp ondan soğukluğu giderir.
Yemek üzerine çok su içilmemelidir. Eğer sabredilemeyecek olunursa, birazcık soğuk su ağza alınıp yavaş yavaş emilip yutulmalıdır.