Sağlıklı yaşam için içilecek su soğuk olması gerekir. Ancak çok soğuk ya da ılık değil, ikisinin arasındaki soğuklukta olması gerekir.
Suyun soğuğu susuzluğu daha iyi dindirir, insanın sağlığını korur, bünyenin normal nemini saklayıp cildin rengini taze ve hoş eyler. Aynı zamanda bedeni etlendirir, nemli kılar, serinletir, yüksek harareti yok eder, sıtma ateşini durdurur, damarlarda olan kokuşmalara engel olur ve mideyi düzenli yaparak yemeği güzelce kaplamasını sağlar.
Özellikle sıcak mizaçlı kişiler için çok soğuk olmamak şartıyla yeterli derecede soğuk su içmek çok yararlıdır. Sıcak tabiatta olan mideler için şifa yerine geçer.
Çünkü mideyi büzüştürerek onun midedeki besinlerin üzerini kaplayıp besinlerin çevresini sarmasını sağlar. Soğuk su sinirlere ve ıssı yüreğe (kızgınlıkla sıcak basmış beden) soğuk hava yerine geçer. Beyne çıkan zararlı buharlan döndürüp yok eder. Bedende hıkların artmasını önler.
-------- Sponsorlu --------
Çok soğuk su içmek zararlıdır. Soğuk suyun yararlarını alıp götürür. Soğuk suyu çok içmek; bedeni gevşetir, sinirleri soğutur ve titreme getirir ve soğuk tabiatlı hastalıklar çıkmasına neden olur. Ayrıca insanda bir hastalık baş göstermişse de soğuk su içmemeli hastalığın oluşmasını ya da geçmesini beklemelidir.
Karlı ve buzlu su zararlı olup çok zaruret olmayınca içmemelidir. Çok hararet olunca ya da zaruret durumunda az miktar içilebilir. Karlı ve buzlu su solunum sistemine ve sinirlere çok zararlıdır.
Öksürük getirir, boğazda hırıltı ve nezle yapar. Özellikle bu suları içme alışkanlığı olmayanlarda bunlar görülür. Böyle alışkanlığı olanlarda aşırı içmedikleri takdirde zararı azdır. Aşırı derecede karlı ve buzlu su içenler için zararlıdır, bilhassa soğuk mizaçlı olanlara daha fazla zararlıdır.
Pingback: Soğuk Havanın Kalbe Zararları | Bilgi Doktoru
Pingback: Sıcak Suyun Saça Zararları » Bilgi Doktoru