Şarabın Vücuda Etkisi
Osmanlı hekimlerine göre şarap bir miktar “cismani ve nefsani yararlar” sağlanmaktadır. Bedene faydası vücut üzerinde yapmış olduğu birtakım tesirler ile vermiş olduğu kuvvet ve enerjidendir. Nefse yani kişiye faydası da vermiş olduğu rahatlık, sevinç ve neşeden kaynaklanmaktadır.
Bunlar belli şartlar yerine getirildiğinde gerçekleşir. Şaraptan fayda sağlanmak isteniyorsa azıcık içmenin yanında, şartlarına da riayet etmek gerekir. Bu şartları insanlar, kendi başlarına uygulayamaz; çünkü azcık içmeye kimse riayet edemez. Şarap biraz içilince insan tabiatı daha çok içmek ister.
-------- Sponsorlu --------
Şarabın İçmenin Yararları Nelerdir
Şarap içmenin bedene faydasından bahsetmek gerekirse; Şişmanlatır, kuvveti, iştahı arttırır ve vücuda enerji verir. Ancak şunu unutmamak gerekir; şarabın verdiği bu faydalar başka macun veya otlarla da olur. Şarap içmeyenler için aynı etkileri veren ilaçlar vardır.
Şarabın bir diğer faydasına gelince; ferahlatmak, cesaretlendirmek, kuvvetli hissetmek ve zihni çalıştırmak gibi başka maddelerde bulunamayacak etkileri vardır. Fakat hekimler bu etkilerin çok içildiğinde hemen yok olduğunu belirtirler.