Sağlıklı Kişiler Nasıl Beslenir

Eğer bir kişi sağlıklı ise ve sağlığını korumak istiyorsa; sıcak nitelikli otlar, baharatlar, niteliği çok soğuk olan gıdalar ve kurutucu yada çok nemlilik arttırıcı gıdalardan sakınmalıdır.

Bu özellikteki gıdalar sağlığın terazisini bozar ve hastalıklara sebep olmaktadır. Sağlığını korumak isteyenler ılımlı tabiatta yada ona yakın gıdalar almalıdır.

Tavuk eti, keklik, çil kuşu, sülün ve güvercin yavrusu etleri, koyun eti, yetişmiş kuzu eti, oğlak eti, buzağı eti ve rafadan yumurta gibi gıdalar makul, ılımlı yiyeceklerdir. Taze kaymak şekerle yenmelidir. Şekerle yapılmış baklava, şekerli muhallebi, şekerli pa­luze, sütlü pirinç aşı, tavuk ve piliç ile pişmiş pirinç pilavının üzerine biraz biber ekip yemek de makul yiyeceklerdendir.

Sağlıklı Kalmak İçin Ne Tüketmeliyiz

Kepeği alınmış buğday ekmeği yenmelidir. Kızıl üzüm hoşafı içilmelidir. Oküzdili (Lisanısevr) şerbeti ve amberli limonata içilmelidir. Bu gıdalar sağlıklı kişilerin sağlığını devam ettirecek olan gıdalardır.

Sağlıklı olmasına rağmen yemek yedikten sonra bedeninde hazımsızlık hisseden kimseler kendilerine yetecek miktardaki yemeği bir seferde yemeyip azar azar birkaç parça durumunda yemelidir.

Sağlıklı bir insan bir iki gün üst üste ekşi yemekler yemişse üçüncü gün tatlı yemelidir ki; ekşilerin zararı giderilmiş olsun. Ya da bir iki gün üst üste tatlı gıdalarla beslenmiş ise arkasından bir iki gün ekşi yemekler yemelidir ki tatlının zararlarını giderebilsin. Bunun gibi bir iki gün tuzlu yemek yenilmişse ertesi günlerde bir iki gün yağlı yemekler yiyerek tuzun zararı giderilmelidir.


-------- Sponsorlu --------

Yine bir iki gün kabak gibi tatsız şeyler yenmiş ise arkasından maydanoz, tere, nane gibi baharatlı yada bunların karışımı acımsı maddeler yenmelidir ki zarar giderilmiş olsun. Eğer birkaç gün şiddetli acı maddeler yenilmiş ise, onlardan sonra bir iki gün tatsız gıdalarla beslenilir. Eğer keskin ve tuzlu yiyecekler çok yenilmiş ise hemen arkasından kabak ve hıyar gibi sulu tatsız yiyecekler yenmelidir.

 

Sağlık ve Perhiz

Sağlıklı kişi çok aşırı perhiz de etmemelidir. O durumda beden kuvvetten düşer ve insan zayıflar. Sağlıklı insanın hastalıkta yenilen perhiz yiyecekleriyle beslenmesi hiç doğru değildir.

Sağlıklı bir insan iştahı gelmeden yemek yememelidir. İştahı gelince de fırsatı geçirmeden yemelidir. Lezzetsiz gıdalar iştahı bozar, mideyi zayıflatır.

Aşırı Yemek Yemenin Zararları

Eğer sağlıklı kişi aşırı yemek yemişse, bundan sonraki öğünde aç oturmalı ve aşırı uyku uyumalıdır. Tekrar acıktığında ise güzel ve hafif gıdaları tercih etmeli ve de az yemelidir.

Yemeği gerçek manada iştah oluşmuşken yemeli, tam doymadan da sofradan çekilmelidir. Normal miktarda yemek yedikten sonra hala iştah var ise bu yalancı iştahtır. Bu iştahı dinlememek yemek yemeyi bırakmak gerekmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir