Saçları Çok Sık Yıkamanın Zararları Nelerdir ?

Bilinen aksine saçları çok fazla yıkamak saça faydadan çok zarar veriyor. Araştırmalarımıza göre saçın kendi yağı saç için çok faydalı bu yazımızda siz değerli Bilgi Doktoru üyeleri için saçınıza nelerin zarar verdiğini ve saç dökülmelerine karşı nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsettik.

Saç dökülmesini engellemek için ilk önce altta yatan hastalıkların tedavi edilmesi gerekiyor. Bunun dışında beslenme alışkanlıklarına, bilhassa proteinden zengin, karbonhidrattan yoksul beslenmeye, yeşil sebze, süt, yumurta, baklagiller tüketimine dikkat edilmeli.

Saça mümkün olduğu kadar boya, jöle, fön gibi fiziksel ve kimyasal programlar yapılmamalı. Bilindiğinin aksine saçı her gün yıkamak doğru değil. İki üç günde bir PH değeri 5,5 olan şampuanlar ile yıkamak yeterli. Saçı sık yıkamak saçın yağ dengesini bozar. Eğer bu hususlara dikkat edilirse esasen saç dökülmesi de en aza indirilir.

Sonbaharda saç dökülmesi diğer mevsimlere göre daha çok oluyor. Bunun sebebi bu mevsimde sebze ve meyvenin az olması sebebiyle vitamin alımının azalmasıdır. Ayrıca hava sıcaklıklarında ki azalış saçı besleyen kısım olan ve saç soğanı olarak adlandırılan bölgedeki kanlanmanın azalması, soğan kısmının boyutlarında küçülmeye neden oluyor. Bu da saçta dökülmelerine yol açıyor. Fakat bir müddet sonra bu dökülme kendi kendine geçiyor. Devam etmesi halinde bir hekime başvurmakta fayda var.


-------- Sponsorlu --------

Gebelik döneminde saçların bütünü büyüme evresine girerken, doğumdan bir kaç ay sonra saçların hepsi dökülmeye başlıyor. Ama bu da mevsimsel saç dökülmesi gibi geçici bir durum. Doğumdan sonra bu saç dökülmesi 6 ay ila 1 yıla kadar uzayabiliyor. Gebelik döneminde ek çinko kullanımıyla ve demir eksikliğinin giderilmesi de bu dökülmenin azaltılması açısından önem taşıyor.

Saç dökülmelerine karşı ne yapılabilir ?

Saç dökülmesinin önemli sebeplerinden biri de dengesiz beslenmedir. Sağlıklı saçlar için ilk önce; yeterli protein ve çinko (bilhassa yumurta, ceviz,süt ve deniz ürünleri, fasulye),Selenyum, B12 vitamini, Bakır (lahana, karnabahar ve diğer yeşil yapraklı sezeler) Folik asi gibi vitamin ve minerallerin yeterli düzeyde alınmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Bunlarla birlikte sigaradan uzak durmak saç sağlığı için önem teşkil ediyor.

Bilinenin aksine saçları kısa kestirmekle saçların gürleşmesi arasında direkt olarak bir bağlantı bulunmuyor. Sadece saçların uzaması ile saç telleri daha kırılgan hale geliyor. Saç bu kırılmaların temizlenmesi ile daha basit uzuyor ve daha canlı hale gelebiliyor.

Konuyla ilgili bilgi ve tecrübelerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz.

1 YORUM

  1. Pingback: Sıcak Suyun Saça Zararları » Bilgi Doktoru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir