Bahar Depresyonuna ve Mevsimsel Depresyona Karşı Sabah Güneşi Çok Faydalı..
Prof. Dr. Oğuz Erkan Berksun, mevsimsel geçişlerde biyolojik saatin bozulmasıyla karşılaşılan depresyonu, sabah güneşini bir süre hissetmenin engellediğini açıkladı.
Prof. Dr. Berksun, yaptığı açıklamalarda, hava açık ve güneşliyken neşeli, kapalı ve bulutluyken cansız ve melankolik olan kişilerde genellikle altta yatan problemin biyolojik saatteki aksaklıklar olduğunu ifade etti.
Depresyona ve Halsizliğe Karşı Sabahları Güneş Işığında Bekleyin
Mevsimsel geçişlerde karşılaştığımız depresyonun bazı durumlarda çeşitli kas ve baş ağrıları, kabızlık, bulantı gibi bedensel yakınmalara da neden olabileceğini vurgulayan Dr. Berksun, “Belirtilerin süresi 1-2 haftaya buluyorsa ‘mevsimlerdendir geçer’ demek yerine tedaviye başvurmak daha doğru olacaktır. Yetersiz güneş ışığı beyinde kimyasal maddelerin düzeylerini ve dağılımlarını bozabildiğinden bazı kişiler depresyona daha açık hale gelmektedir. Bunun için güneş ışığında sabah saatlerinde yaklaşık 30 dakika kadar oturmak mevsimsel geçişlerdeki depresyonu ve halsizliği engeller” şeklinde konuştu.
-------- Sponsorlu --------
Kadınlarda Depresyon Daha Fazla Görülüyor
Dr. Berksun, kadınlarda depresyona yakalanma ihtimalinin erkeklere göre 2 kat daha çok olduğunau vurgulayarak mevsimsel geçişlerde de depresyona kadınların daha fazla yakalandığını açıkladı.
Depresyonun toplumun % 10-15’inde izlenen tıbbi bir rahatsızlık olduğunu ifade eden Berksun, şunları kaydetti:
“Mevsimsel depresyon durumlarında kişinin dikkatini toplayamaması ve unutkanlığı nedeniyle iş performansında düşüş görülebilir. İsteksizliği ve yapacak kuvveti olmaması sebebiyle de sorumlulukları aksamaya başlar. Gün ışığından yeteri kadar yararlanmanın haricinde düzenli uyumaya dikkat etmek, vitaminler bakımından zengin bir beslenme düzeni ile hafif egzersizler yapmak kişileri depresyondan korur.
Uykuya dalmayı kolaylaştırmak veya canlılık kazanmak için alkol almak en çok yapılan hatalardandır. Alkol hücresel bir zehirdir ve kronik şekilde tüketildiğinde başta depresyon ve kaygı bozuklukları olmak üzere pek çok ruhsal hastalığı harekete geçirir. Uzun vadede kendi başına uyku problemlerine neden olur. Unutulmamalı ki depresyon duyguları, düşünceleri, davranışları ve bedeni etkileyen bir tehlikeli bir hastalıktır.”