Mide asidinin ya da yediğimiz gıdaların yemek borusuna geçmesi şeklinde tanımlanır. Reflü herkeste veya her yaşta görülebilir. Fakat şikayete yol açtığı zamanlarda reflü hastalık anlamına gelmektedir.
Reflüden Kaynaklanan Hastalıklar ve Şikayetler Nelerdir
Reflüyle ilişkili birçok durum mevcuttur. Örneğin astım hastası daha önceden rahatken reflü olunca ilaçlardan yarar görmemeye başlar ve nefes darlığı artar, hastalığı da ilerler.
Mide ağrısı, mide yanması, göğüste yanma, boğazda gıcıklanma ve sürekli boğaz temizliği gereksinimi, sürekli yutkunma, bir şeyi yutarken boğazda takılma hissi, yutmada zorlanma, nefes kokması, diş çürüğü, ses kalınlaşması ya da kabalaşması, yoğun orta kulak iltihabı, iyileşmeyen öksürük, nefes daralması, şişkinlik, mide ekşimesi.
Sürekli olan ve şiddetli geçen reflü diş çürüklerine yol açabilir. Bunun nedeni mide asidi bilhassa gece boyunca ağza geldiği taktirde dişlerde çürümeye yol açabilir.
Kalp krizi şeklinde sol göğüse kalp üzerinde beliren ağrıların büyük çoğunluğu reflüden kaynaklanır. Hatta bazı zamanlar göğüste ve sırtta konumu tam olarak belirli olmayan ve derinden gelen çok şiddetli ağrılar kalp krizi sanılarak hastayı endişelendirir.
Reflüde Hıçkırık ve Öksürük
Bitmeyen hıçkırıklar da reflüden sebepleri arasında olabilir. Bilhassa mide fıtığı ile birlikte reflü varsa ve yemek borusunda ülser oluşmussa şiddetli hıçkırık atakları olabilir.
-------- Sponsorlu --------
Geçmek bilmeyen öksürükler reflüden kaynaklanabilir.
Yutma güçlüğü çekilmesi gibi bir durum varsa bu da reflüden olabilir. Bazen yediklerimiz geçerken göğüste şiddetli ağrıya yol açabilir. Reflüden dolayı gelişen ülser, darlık ya da özefajit diye adlandırılan iltihabi durumlara bağlı gelişebilir.
Ses kısıklığı ile sesin kabalaşması reflü sebeplerinden olabilir. Uzun süredir devam eden reflüye bağlı ses tellerinde bozukluk ve modül geliştiği biliniyor.
Faranjitlerin bilhassa da kronik farenjitlerin büyük bölümü reflüden kaynaklanmaktadır.
Reflüde Nefesin Kokması:
Genelde ciddi olan ve bireyin psikolojik durumunu bozacak düzeyde problem oluşturan nefes kokması reflüden kaynaklanabilir.
Ağızda tatsızlık yada tat alamama Reflü durumlarında sık sık görülmektedir.
Reflü hastaların genellikle şikayetçi oldukları durumlardan birisi de geğirmedir. Aşırı düzeyde geğirme reflünün önemli belirtisidir.
Yemek yediğimiz esnada nefes tıkanması veya boğulma hissi reflü kaynaklı ciddi bir problemdir. Hastalar genellikle yemek yerken yada içerken genizlerine birşey kaçtığını ve nefes alamaz duruma geldiklerini,sanki bogulmaktan son anda kurtulduklarını belirtirler.
Ağızda sulanma reflüye bağlı bir problemdir. Aşırı geğirmenin sebebi de agızdaki sulanma ve buna bağlı yutkunmadır.