Yiyeceklerimizi saklamak için kullandığımız alüminyum, plastik ve porselen kapların sağlığımıza verdiği zararların farkında mısınız? Yiyeceklerimizi hangi kaplarda saklamalıyız? Saklama kapları besinlerimizi nasıl etkiler? İşte bütün bu soruların cevapları…
Genellikle her gün yaptığımız yemeklerin bir çoğunu saklamak için farklı kaplara koyuyoruz. Fakat uzmanlar, yiyeceklerimizi her maddeden yapılan saklama kaplarında saklamamamız gerektiğini, uygun olmayan maddelerden yapılan kaplardan zehirli maddelerin çözünmesiyle besinlere metal bulaşabileceğini söylediler.
Hangi maddeden yapılan kaplar kullanmalıyız?
Peki, besinlerimizi saklamamız için hangi kapları kullanmalıyız. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Mehtap Ersin Bayrak, besinleri saklamada genellikle cam, plastik, seramik gibi malzemelerden yapılmış kaplar kullanılması gerektiğini belirtmiştir.
Hangi kaplardan ne tehlikeler gelir?
Plastik kaplarda kanserojen olabilir
Cam kaplar içerisindeki besinlerle reaksiyona girmez. Fakat plastiklere bazı özellikleri kazandırmak için çeşitli katkı maddesi eklenmektedir. Eklenen bu katkı maddeleri insan sağlığı için oldukça zararlıdır. Çünkü toksik ve kanserojen etkileri olabilir.
-------- Sponsorlu --------
Seramik kaplar kurşun zehirlenmesine yol açabilir
Sırlı yüzeyi bozulmuş ya da çatlak kaplar, sağlığımız için riskli olabilir. Ayrıca kalitesi düşük olan seramik kaplardan besinlere kurşun geçişi olabilir bu da kurşun zehirlenmesine yol açar. Bunun için seramik kaplı ya da doğal minerallerden üretilmiş, içeriğinde kanserojen madde bulundurmayan kaplar tercih edilmelidir.
Zehirli maddeler besinlere geçebilir
Saklama kabı için uygun olmayan araç gereçlerden zehirli madde çözünmesiyle besinlere metal bulaşabilir. Asitli besinlerin, içeriğinde kurşun ve bakır barındıran kaplarda saklanmaması gerekir. Kalaysız bakır kaplarda saklanan besinler de ağır metal zehirlenmesine yol açar.
Asitli besinler alüminyum kaplarda bekletmeyin
Besinin içeriğinde bulunan asit ve alkali alüminyumu etkiler. Limon, domates, sirke gibi besinler alüminyum çözülmesine yol açar ve besine geçer. Besinden kaba, kaptan besine olan geçiş besinin sağlıksız olmasına neden olur. En iyi saklama kabı besinle etkileşimi olmaya nötr kaplardır. Örneğin kaliteli cam kaplar.