Parafin Nedir, Kullanım Alanları ve Parafinin Zararları Nelerdir?
Parafin petrol, katran ve neft gibi maddelerden ayrıştırılarak elde edilen beyaz, kokusu olmayan, yarı saydam bir mum çeşididir. Son yıllarda ismini sıklıkla duyduğumuz bu kimyasal madde parafin biz farkında olmadan kullandığımız bir çok ürünün içerisinde bulunur.
Parafinin Kullanım Alanları Nelerdir?
Parafin, kozmetik sanayisinde, eczacılıkta, tekstil ürünlerinde, katı ve sıvı yiyeceklerin saklanmasında kullanılır. Ayrıca plastik patlayıcı madde ve elektrik malzemeleri üretiminde de parafinin kullanımı mevcuttur.
Parafinin tekstilde kullanılmasının amacı tekstil ürünlerine su ve hava geçirmeme özelliği vermesidir. Bu sayede iyi bir yalıtım sağlamış olur.
Kozmetik ürünlerinde suya dayanıklılığı artırmasından dolayı parafin kullanımı tercih edilir. Suya dayanıklı kozmetik ürünleri daha kalıcı olur.
Cilt bakım ürünlerinde kullanılan parafin ciltte ki gözenekleri tıkayarak cildin nemli kalmasını sağlar. Cilt bu sayede yumuşacıktır ve kuruluğu önlemiş olursunuz fakat ciltte ki gözenekleri de tıkamış olur.
Parafin aslında bir mumdur. Mum imalatında ham madde olarak kullanılır.
-------- Sponsorlu --------
En önemlisi yiyecek ve içeceklerde parafinin kullanılmasıdır. Ürünlerin hava ile temasını keserek daha uzun süre muhafaza edilmesini sağlar. Petrol ürünü olan bu kimyasal gıdaların ömrünü uzatması için maalesef tercih edilmektedir.
Parafin yalnızca yalıtım malzemesi olarak kullanıldığında zararı olmayan bir maddedir.
Parafinin Zararları Nelerdir?
Bir petrol ürünü olan parafin eğer yutulursa karaciğer, böbrekler ve lenf düğümlerinde birikim yaptığı, sağlığa çok zararları olduğu söylenmektedir. Parafinin yutulması zor görünse de aslında istemeden maruz kalmakta, zaman içerisinde zararını görmekteyiz. Örneğin kadınların dudaklarına sürdükleri rujların içerisinde parafin maddesi bulunabilmektedir. Bu da ister istemez zamanla yutulmasına neden olur.
Marketlerde satılan sebze ve meyvelerin daha canlı ve taze görünmesi için parafin ile kaplandığı (boyandığı) söylenmektedir. Eğer satın alacağınız bir meyve veya sebze özellikle elma gibi meyveler olması gerekenden daha canlı ve renkli duruyorsa parafinle kaplanmış olma ihtimali yüksektir. Bu gibi gıdalarda parafin olup olmadığını anlamak için kabuklarını sert bir şekilde kazıyarak görebilirsiniz.