Midede oluşan şişkinlik ve bir çok insanın problemi haline gelmiştir.Bu yazımızda siz değerli Bilgi Doktoru okurları için Mide şişkinliğine dair merak ettiklerinizi cevapladık.
Hassas Bağırsak Sendromu
Doktorlar, en yaygın stresle birlikte ortaya çıkan “Hassas Bağırsak Sendromu” (IBS) olduğunun altını çiziyor.Günümüzde malesef ki bu hastalık çok fazla insanda görülüyor. Her 4 kişiden biri bu sorundan şikayetçi.
Bu hastalığın sebebi tam anlamıyla bilinmiyor. Hassas Bağırsak Sendromu olanlarda yapılan bütün tetkikler genelde normal çıkıyor. Bazı yiyecekler belirtilerin ortaya çıkmasına yol açabilir. Örneğin, süt, gazlı yiyecek ve içecekler, baklagiller şikayetlerin sebebini oluşturan besinler veya çikolata, fazla alkol alımı, kahve de olumsuz etki yapabilir.
Yapılan yeni araştırmalar psikolojik iç çatışma ya da gerilimin de etkili olduğunu ortaya koydu. Hastaların bağırsak faaliyetleri gerilime ya da duygusal etkenlere göre değişebilir. Bu hastaların bağırsakları, olması gerekenden daha narindir.
Mide Şişkinliğinin Belirtileri Nelerdir?
Midede gaz şişkinlik şikayetleri genellikle öğünlerden sonra çıkan ve hastaları son derece şikayet ettiği çok fazla görülen bir durumdur.
Midede genellikle yemek sonrasında oluşan karın ağrısı da şişkinlik gibi yemek sonrasında başlayan ve tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra kişileri rahatlatan bir ağrıdır.
-------- Sponsorlu --------
Bağırsak ve tuvalet alışkanlığı değişikliği ise belli dönemlerde kabız ve ishalle giden günlük tuvalet ihtiyacında ve miktarında değişmeler görülebilir.
Sık tuvalete çıkma ve tam rahatlayamama,
Yorgunluk, sırt ve bel ağrısı olabilir.
Yemekle beraber şişkinlik ve gaz şikâyetleri,
Dışkılama yapma sayısında ve kıvamında değişiklik,
Tekrar eden karın ağrısı ve huzursuzluğu,
Mide şişkinliğinin hayatımıza etkileri nelerdir?
Bu hastalığın, bir diğer hastalığa neden olduğuna dair hiçbir ipucu yoktur. Bu açıdan genelde selim bir hastalıktır. Cerrahi bir ameliyatta gerektirmez. Fakat IBS yıllarca sürebilen ve kişilerin hayat kalitesini önemli ölçüde düşüren bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla, bu tür sıkıntı yaşayanların hekime müracaat ederek alabilecekleri tedaviler hayatlarını basitleştirecektir.
Mide şişkinliğinin tedavisi nasıl olur ?
Doktor denetiminde alınacak ilaçlar hastayı rahatlatır. Tedaviyle birlikte bağırsak alışkanlığının düzenlenmesi çok önem taşımaktadır. Bunun için derli toplu beslenme önem teşkil etmektedir.
Uygun yapılan bir diyetle şikâyetler önemli oranda azalır.Bununla birlikte öğün sayısını artırmak ancak az yemek yemek, öğün atlamamak, akşam yemeğini yatmadan 2-3 saat daha önceden yemek, posadan zengin yiyecekler tüketmek, günde 2 litre su tüketmek ve sigara ve alkol tüketmemek bu hastalığın tedavisini basitleştirir.
Konuyla ilgili bilgi ve tecrübelerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru üyeleri ile paylaşabilirsiniz.