Manik Depresif DNA Yapısına Zarar verir mi

Halkımızca “manik depresif” şeklinde isimlendirilen “iki uçlu bozukluk” yada “bipolar bozukluk” kişilerin DNA yapılarına zarar verdiği anlaşıldı.

Doktor Berna Ermiş, “İki Uçlu Bozukluk olan kişilerde Oksidatif Metabolizmanın ve Oksidatif DNA Hasarının Değerlendirilmesi” başlıklı çalışmayla 80 hasta ile 48 sağlıklı bireyin üstünde analiz yaptı.

İki Uçlu Bozukluk | Bipolar Bozukluk | Manik Depresif

GAÜN Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı öğretim üyeleri Profesör Doktor Haluk Savaş ile Doç. Doktor Ahmet Ünal’ın danışmanlık yaptığı çalışma neticesinde, toplum arasında “manik depresif” şekliyle isimlendirilen “iki uçlu bozukluk” yada “bipolar bozukluluk” bulunan kişilerde DNA ‘nın zarar gördüğü anlaşıldı. Doktor Savaş, manik depresif rahatsızlığında hastanın kendini fazla mutlu veya huzursuz hissedebildiğini açıkladı.

Bu dalgalanmaların aylar boyunca devam edebileceğini hatırlatan Dr. Savaş, sağlıklı bireylerdeki normal iniş ve çıkışların aksine, bu duygu durum dalgalanmalarının şiddetli ve hayatı tehdit edebileceğini vurguladı.

TPD 50. Ulusal Psikiyatri Kongresi?

Araştırmaların 12-16 Kasım tarihleri arasında Antalya ilinde düzenlenen TPD 50. Ulusal Psikiyatri Kongresi’nde “Araştırma Bildiri Ödülü” almaya da hak kazandığını hatırlatan Savaş, şöyle dedi:


-------- Sponsorlu --------

“Dünyada bu tür araştırmalar yapan az sayıdaki merkezlerden bir tanesiyiz. Şimdiye dek yaptığımız çalışmalarla dünyada bu alandaki araştırmalara büyük destek verdik. Bu çalışma da iki uçlu bozuklulukta toplam oksidatif stresle DNA zararı arasındaki pozitif ilişkiyi gösterir dünyadaki ilk araştırmadır ve bu bakımdan oldukça değerlidir.”

Doktor Ermiş de hastalığın manik zamanında bireylerin kendini oldukça enerjik hissedebileceğini, neşeli olduklarını, aşırı konuşma, kanaat hızında, iştah konusu ile cinsel talebinde yükselme gibi belirtilere rastlandığını söyledi.

Hastalığın depresif zamanında ise belirtilerin manik dönemin tam aksi olduğunu vurgulayan Ermiş, hastaların mutsuzluk, karamsarlık, umutsuzluk, özgüvende eksiklik, değersiz hissetme, aşırı suçluluk yada pişmanlık duyguları beslediğini söyledi.

Doktor Ahmet Ünal da iki uçlu bozukluluğun tedavi edilmediği taktirde ağır bir seyir izleyebilen psikiyatrik bir hastalık olduğunu açıkladı.

Oksidatif Stresi

Günde 7-9  saat uykunun oksidatif stresi düşürdüğü ve uyku düzeninin ayarlanmasını, DNA zararının da azalmasını etkileyeceğini açıklayan Ünal, “İlaç tedavisinin düzenli bir şekilde devam ettirilmesi ve uyku uyanıklık ayarlarının iyi yapılması; hastalıkla mücadele, fonksiyonellik oranının yükselmesi ve hastaların ev, aile, iş hayatını sağlıklı bir biçimde devam ettirebilmelerine katkıda bulunmaktadır” cümlelerine yer verdi.

1 YORUM

  1. Pingback: Mutasyon Örnekleri | Bilgi Doktoru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir