Yararları
Kış soğuklarında sebzelerin de bol olması ve hastalıklardan korunma çabamız bizi çorbalara sürüklüyor.
Boğazları yumuşatır.
Besinlerin asıl vitamin yeri olan köklerini içmiş olursunuz.
Hastalıklara iyi gelir.
Vücuttaki virüsleri yok eder.
Aminoasit ve şekerlerin beraber etkileşime girerek küçük zincirlere dönmesini sağlıyor. Güzel görünen kahverengimsi bir şekil alıyor. Bu etkileşim yüksek ısıda olmaktadır. Tavada yaptığımızda yalnızca yiyeceğin dış kısmına etki ederken basınçla ısının yükseldiği ‘düdüklü’ tencerede besinin hepsinin bu reaksiyona girmesi mümkün. Bu şekilde küçük bir tat bombası oluyor.
Kök Sebze Çorbası Malzemeleri
Üç adet büyük havuç, iki adet orta boy pancar, iki adet orta boy soğan, bir çorba kaşığı karbonat, bir çorba kaşığı tuz, 125 gram tereyağı, bir litre soğuk su
-------- Sponsorlu --------
Nasıl Yapılır
Çok az düdüklü tencereli tarif veririm. Hatta bu, gazetedeki bir ilk. Neden düdüklü tencereye ihtiyacımız var derseniz; genelde karamelize etmek diye adlandırdığımız işlem Maillard reaksiyonu olarak da bilinir. Yemeğin bir taraftan kahverengileşirken tadının da bambaşka haller alması reaksiyonu aslında
3 büyük havuç, 2 orta boy pancar ve 2 orta boy soğanı yarım santimlik parçalar şeklinde doğrayın. Havuçları uzunlamasına önce ikiye sonra tekrar ikiye kesin. Ortalarındaki rengi farklı odunsu kısmını katmayın. Pişince bir acılık verebilir. Düdüklü tencereye 125 gram tereyağını koyarak eritin. (Tereyağı çok gelirse biraz azaltabilir, ancak biliniz kii çorbanın tam hakkı bu seviyede) pancar, havuç ve soğanları yerleştirin.
Bir çorba kaşığı tuz, bir çorba kaşığı karbonat da ekleyip, tencerenin kapağını kilitleyin. Buhar ayarında 20 dakika pişirmeniz yeterli olacaktır. 20 dakika ardından kapağını açtığınızda sebzelerin aldığı renk ve tada doyamayacaksınız. Klasik kural sıcak bir yemeğe sıcak su eklemek fakat karamelize hallerini bozmamak için 1 litre soğuk su ekleyip şoklayın, el blendırıyla püre durumuna getirin ve kaynatın. Afiyetle içerken de beni bilgi doktoru ailesni hatırlayın.