Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz

Kış aylarında uzmanların beslenme önerileri ile ilgili bilmeniz gerekenleri Bilgi Doktoru sitenizde sizler için paylaştık.

Kışın yenilecek gıdaların kuvvetli olması gerekmektedir. Bedenin içi kış mevsiminde sıcak olmasından kuvvetli gıdaları hazmetme özelliği bulunur.

Kış Günlerinde Ne Yemeliyiz

Yemeklerden keşkek, harise yemeği gibi kuvvetli gıdalar, hamurlu erişte, pirinç pilavı ve pirinçli şalgam çorbası tercih edilmelidir.

Kışın Et Yenmesi

Kış mevsiminde et yenmesi tavsiye edilir. Etlerin bilhassa kebap yapılarak yenmesi iyidir. Kızartılmış, büryan edilmiş yada tandırda pişirilmiş etler yenmeli, erkek kuzu eti, semiz koyun etleri tercih edilmelidir.

Kalye, kebap ve kavurma gibi yemeklere de kimyon yada frenk kimyonu koyulmalıdır. Sıcak nitelikteki kuş etlerinden olan; Keklik, serçe ve güvercin eti yenebilir.

Kışın av etlerinden geyik ve tavşan etleri yenilir. Bütün bu etler Kalye, kebap ve kavurma biçiminde pişmeli üzerine baharatlar dökülmelidir. Özellikle tavsiye edilen bir baharat karışımı vardır. Bu baharatların tarifi şu şekildedir;

Eşit miktarda anason, rezene, tarçın, damla sakızı ve karabiber alınır, hepsi iyice dövüldükten sonra karıştırılır ve kebap yapılmış etlerin üzerine serpilir.

Kışın sebze şeklinde de sıcak tabiatlı sebzeler seçilmelidir. Turp, sarımsak, acı tere, kereviz ve maydanoz böyle sebzelerdir.


-------- Sponsorlu --------

Kışın yemişlerden kuru incir, kuru kızıl üzüm, cevizle incir, üzüm ve kuru kızıl üzümle ağartılmış badem yenmelidir. Şarap içenler sulandırılmamış şarabı tercih etmelidirler.

Bu mevsimde tabiatı soğuk gıdalardan sakınılmalıdır. Bunlara örnek olarak; taze balıklar, süt ve yoğurt gibi soğuk tabiatlı yiyeceklerden yememeye dikkat etmelidir.

Eğer bu gıdalardan yenilecekse bunlar bedeni kızdırıcı turp ve sarımsak gibi diğer yiyeceklerle birlikte yenmelidir. Böylece vücut içindeki sıcaklığını kaybetmemiş olmaktadır.

Ayrıca kış mevsimi kendi tabiatında olmayan bir havaya dönüşürse yani ısınırsa yada çok kurak geçerse, yemek düzeni derhal değiştirilmeli, yemek yeme azaltılmalıdır. Kışın gün içinde rüzgar; lodos yada kıbleden eserse hemen gıdayı azaltmak gerekmektedir.

Kış mevsiminde tabiatı soğuk gıdalardan sakınmalıdır. Kış mevsiminde taze balık etleri, süt, yoğurt gibi soğuk tabiatlı olan yiyeceklerden yememeye dikkat etmelidir.

Kış döneminde nasıl beslenmemiz gerektiği ile ilgili görüş ve önerilerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu konu ile alakalı sorularınız varsa cevaplamaktan memnuniyet duyarız. Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir