Karnabaharın Faydaları – Karnabahar Yaprağı

Karnabahar Nedir, Karnıbahar’ın Faydaları ve Karnabahar Yaprağı’nın Kullanımı Nelerdir?

Karnabahar kökeni Doğu Akdeniz olan turpgiller ailesinden çiçek kısımları etli ve tanecikli, yaprakları lahana yaprağına benzeyen bir bitkidir. Genellikle kış aylarında daha fazla tüketilir.

Karnabaharın tadı herkes tarafından çok sevilmese de faydaları saymakla bitmez. Eğer siz de bu sebzeyi severek yiyenlerden iseniz çok  şanlısınız. Sevmiyorsanız da mutlaka şifası için yılda bir kaç defa tüketmenizi tavsiye ederiz. Kalsiyum ve mineral bakımından çok zengin olması her yaştan insanın rahatlıkla tüketmesi için uygundur.

Karnabahar’ın Faydaları Nelerdir?

Karnıbaharın %85’i sudan oluşur. İçerisinde az miktarda karbonhidrat, yağ ve protein bulunur. Bunun yanında A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri, kalsiyum, potasyum, fosfor, folat, magnezyum, sülfür, silisyum, folik asit ve demir bakımından oldukça zengindir.

Bu kadar çok çeşitli faydaları olan ve kalorisi oldukça az olan bu besin diyet listelerinin de vazgeçilmezidir. Ayrıca  C vitamini ve folat yağ yakımına yardımcıdır.

İçerisinde bol miktarda folik asit bulundurması sebebiyle özellikle gebeler için çok faydalıdır. Folik asit gebelikte bebeğin gelişimi için önemli bir vitamindir.

Yüksek miktarda antioksidan içerir. Bu sayede bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun direncini artırır ve hastalıklara karşı korur.

K vitamini, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin olan karnabahar kemik ve diş sağlığını korur.

İçerisinde bulunan çinko sayesinde yaraların iyileşmesine ve yeni hücre oluşumuna kolaylık sağlar.

Akciğer, göğüs ve mesane kanseri öncelikli olmak üzere bir çok kanser çeşidine yakalanma riskini azaltır.

Kalp sağlığı açısından son derece faydalı bir sebzedir. İçerisinde barındırdığı lifler sayesinde de kolesterolü sağlıklı bir seviye de tutmaya yardımcı olur.


-------- Sponsorlu --------

Saç ve cilt sağlığı içinde faydalı mineral ve vitaminler içerir. Düzenli olarak tüketildiğinde cilt problemlerini çözer.

Yüksek oranda su ve lif içermesi sebebiyle kabızlık sorunu olanlar için birebirdir. Sindirimi kolaylaştırır.

İçerisinde ki kolin maddesi beyin gelişimi için faydalıdır. Gebelikte tüketiminde bebeğin beyin gelişimine katkı sağlar. Hafızasını güçlendirir.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarındaki Karnıbahar’ın Müthiş Faydası

⚠ Karnıbahar, kronikleşmiş idrar yolu enfeksiyonu tedavisi için kullanılan en etkili besindir. O kadar faydalıdır ki antibiyotik tedavilerinin dahi fayda sağlayamadığı idrar yolu enfeksiyonlarında uygulanan karnabahar kürü çok kısa sürede hastalığı iyileştirir.

Karnıbahar Yaprağı Faydaları

Karnabahar pişirirken etrafında bulunan yapraklardan 3-4 tanesi de kullanın.

⚠ Karnabahar aldığınızda alt kısımda bulunan yeşil yapraklarını kesip atmayın. Bu karnabahar yapraklarını yemeklerinizde garnitür olarak bile tüketebilirsiniz. Ayrıca karnıbahar yaprakları lahana gibi kavrularak da öylece yenilebilir.

Karnıbaharın yapraklarında bol miktarda anti-kanserojen olan 5 tane koruyucu etkin madde bulunur. Bu maddeler caffeic asit, phytic asit, kaempferol , alfa-tokoferol (E-vitamini) ve rutindir. Bilhassa caffeic asit ve E-vitamini karnabaharın yapraklarında daha boldur.

Karnıbahar yapraklarında ayrıca 7 tane kataraktı engelleyen etkin madde de vardır.

Bunun da haricinde karnıbahar yaprağında bilinen 9 tane kadar tansiyon düşürücü aktif madde bulunur.

İçeriğindeki antioksidanlar, kansere karşı koruyucu olarak bilhassa yapraklarında yoğunlaşmıştır. Bu yüzden, karnabahar yerken mutlaka bir miktar yaprağı ile beraber tüketimi önerilir..

⚠ LÜTFEN PAYLAŞ, HERKES ÖĞRENSİN, FAYDALANSIN…⚠

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir