Kan Şekerimiz Düştüğünde Ne Yapmalıyız

Kan Şekeri Düşüklüğü Nedir?

Kan şekeri (glikoz) vücudu dolaşan kan aracılığı ile tüm hücrelerin kullanımına sunulan enerji verici bir maddedir. Normal değerleri 70-110 (mg/dl) arasındadır. Kan şekerinin düşmesine hipoglisemi denir.

 

Kan Şekeri Düşüklüğü Sebepleri

Kan şekerindeki aşırı azalma pek çok sebeple meydana gelebilir. En sık ve en önemli sebebi şeker hastalığıdır (diyabet) ve insülin kullanan şeker hastalarında daha sık görülür. Bunun yanı sıra yemek öğünlerinin atlanması veya geciktirilmesi, uzun süre aç kalma, uzun egzersizler, yoğun çalışma ve alkol kan şekeri düşüklüğüne sebep olan diğer nedenlerdir.

 

Kan Şekeri Düşüklüğünün Belirtileri

Herhangi bir nedenle vücutta glikoz eksildiği zaman çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Kan şekeri aniden düştüğünde; korku, terleme, hızlı nabız, titreme, aniden acıkma, yorgunluk ve bulantı görülür. Kan şekeri yavaş ve uzun sürede düştüğünde; baş ağrısı, görme bozukluğu, uyuşukluk, zayıflık, konuşma güçlüğü, kafa karışıklığı, sarsıntı ve şuur kaybı gibi belirtiler görülür.

Eğer düşük kan şekeri belirtileri ile karşı karşıyaysanız mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız. Tedavi edilmeyen kan şekeri düşüklüğü (hipoglisemi) ileride diyabet hastalığına (şeker) dönüşebilir.


-------- Sponsorlu --------

 

KAN ŞEKERİ DÜŞÜKLÜĞÜNDE İLK YARDIM

Kan şekerinin düşmesi kan şekerinin yükselmesinden çok daha tehlikeli olup, kısa sürede hastanın kaybedilmesine neden olabilir. Çünkü beyinin düzenli ve belirli bir miktarda şekere gereksinimi vardır. Şeker azaldığında beyin enerjisiz kalacağından beyin hücrelerinde hasar başlar.

 Kan şekeri düşen kişinin bilinci yerinde ve kusmuyorsa ağızdan şeker veya şekerli içecekler (kesme şeker, meyve suyu) verilir. Kan şekeri düşüklüğünde görülen belirtiler kan şekeri yüksekliğinde de görülebilir. Belirtiler fazla şekerden meydana gelmişse bile fazladan şeker verilmesi, hastanın düşük kan şekeri düzeyinde kalmasından daha az zararlı olacaktır. Çünkü düşük kan şekeri, beyinde ve diğer hayati organlarda kalıcı zararlara neden olabilir.

 Kan şekeri düşüklüğü belirtilerinin şeker veya şekerli içecek verildikten 15-20 dakika sonra geçmesi gerekir. Eğer belirtiler geçmiyorsa tıbbi yardım çağrılarak hasta en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilmelidir.

 Hastanın bilinci yerinde değilse kesinlikle ağızdan hiçbir şekilde yiyecek içecek verilmemelidir. Hastaya koma pozisyonu verilmeli ve 112 aranarak tıbbi yardım çağrılmalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir