Amerika Birleşik Devletlerinde yapılan bir araştırmada üretilen yeni robotlar bilim alanında çığır açacak özellikte görünüyor. Üretilen mikroskobik robotlar vasıtası ile damar tıkanıklığı ve ve benzeri rahatsızlıklar ameliyata ihtiyaç duyulmadan tedavi edilebilecek.
Damar Tıkanıklığı ve Kalp Damar Hastalıkları Tedavisinde 2015 Deneyleri
Amerikalı bilim insanları, bilim kurgu severleri kıskandıracak bir tedavi tekniğini, fareler üzerinde başarıyla uyguladı. Boston’da gerçekleştirilen deneyde, farelerin damarlarına mikroskobik ebatlarda robotlar enjekte edildi.
Tıpta Yeni İnsansız Robotlar – Nanodrone
Hedefe kilitlenen nano drone ‘lar (insansız robotlara koyulan ad) damarlardaki tıkanıklığı giderdi ve vücuda zarar vermeden kanda çözüldü. Tekniğin, kalp-damar rahatsızlıkları mevzusunda çığır açması düşünülüyor.
Çok Küçük Ufacık Mikroskopik Robotlar
Çalışma ekibinin başındaki Dr. Omid Farokhzad, kullanılan dronların ‘saç uçlarımızın binde biri ebatlarında olduğunu’ ifade etti. Dronların başlıca görevi; önceden belirlenen yerdeki damarların iç kısımlarına tutunmak.
Damar tıkanıklığına neden olan plaklara yapışan dronlar, içlerindeki Annexin A1 proteinlerini salıyor. Doğal bir protein olan Annexin A1’in görevi ise ısı tesiri yaratmak.
-------- Sponsorlu --------
Annexin A1’in yaydığı inflamasyon tesiri vasıtası ile, kalp damar hastalıklarına neden olan kolesterol ve kalsiyum plakları eriyor. bilim adamları, fareler üstündeki ilk deneylerin sonrasında, tıkalı haldeki damarların pek çoğunda önemli payda rahatlama belirlemedi.
Enjekte edilen protein dronlarının % 70’i, etkin bir şekilde Annexin A1 proteinlerini saldı ve plakları eritti. 5 haftalık sürecin sonrasında dronların tümüne yakını, vücutta yan tesir bırakmayarak çözündü.
Nano Tıp
Dr. Farokhzad “Tıp heyecan verici gelişmeler kaydediyor. Nanotıbbın (mikroskobik teknolojilerden faydalanan tıp) geleceği oldukça parlak” dedi. Aynı dronların, daha güçlü proteinlerle yüklenerek insanlar üzerinde deneneceği ifade edildi.
Tıpta İlaçsız Nano Dron Tedavileri
Bu tekniğin damar sertleşmesi şeklinde de bilinen ateroskleroz tedavisinde çığır açabileceğini kaydeden Kolombiya Üniversitesi’nden Profesör Ira Tabas da “Damar sertleşmesi süreğen bir hastalık olması sebebiyle hastalar uzun seneler ilaç almak zorunda kalabiliyor. Oysa bu dronlar daha kısa zamanlı ve etkin bir tedavinin zeminni hazırlıyor” yorumlarını yaptı.
Pingback: Damar Tıkanıklığına ve Kalp Sağlığına Kahve » Bilgi Doktoru