Kalitesizi Pis ve Kirli Suların Temizlenmesi

İçilen suyun kalitesi oldukça önemlidir. Fakat istenen özellikteki su bulunamazsa o zaman kalitesiz suyu düzeltmenin yollarını bilmek ge­rekir.

Zararlı, yaramayan ve sorunlu suları temizleyip zararsız hale ge­tirmek mümkün olabilir. Bunun için yaramaz su bir çeşit toprakla karıştı­rılıp süzülür, imbikten geçirilir ya da bu zararı giderecek soğan sarım­sak gibi yiyecekler yenilir.

Kalitesiz Kirli Sular Nasıl Temizlenir

Kalitesiz suların düzeltilmesi için ilk yapılacak şey temiz bir top­rakla süzmektir. Çok temiz bir yerden toprak alınır, o suyla karıştırı­lır ve çok çalkalanır. Daha sonra toprak iyice ezilerek bulamaç hali­ne getirilir ve dinlenmeye bırakılır. Toprak dibine çöker su durulanır.

Suyun üstü dökülür, ortası ayrı bir kaba alınır. Dibi dökülür. Ortadaki su içilir. Eğer yeteri kadar emin olunamazsa bu suyu kaynattıktan son­ra içmek daha iyidir.

Suyu süzmek için kullanılacak toprağın iyi olup olmadığı bir test sayesinde anlaşılır. Bir miktar su o toprakla karıştırılır. Bir saat sonra bakıldığında su durulmuş olması gereklidir. Bu su güneşe tutularak dik­katle bakılır, suda görülen parçacıklar kalmamalıdır. Eğer böyleyse bu toprak fena suların düzeltilmesi için kullanılacak toprak olabilir.

Tuzlu Sular

Tuzlu ve fena suların düzeltilebilmesi de mümkün olabilir. Gemi ile uzun yolculuğa çıkıldığında gemi limana yanaşamadan tatlı su biterse bu usule başvurulur.

Gemiciler çoğu zaman bu usulü kullanırlar, im­bik su ya da sulu maddelerin ısıtılarak buharlaştırılması ve buharlaşan suyun soğutulması ile yeniden temiz bir sıvı elde etmek için kulla­nılan kolay aletlerdir.

Su Nasıl Temizlenir

Suyun temizlenmesi için kullanılan en kolay yöntem şu şekildedir;

Büyük bir tencereye ya da geniş bir kaba deniz suyu konulur. Bu kabın ortasına derin bir küçük kap konulur ve tencerenin kapağı ters
olarak yerleştirilir.


-------- Sponsorlu --------

Bu tenceredeki su kaynatılır. Buharlaşan su ters dönen kapakta su damlaları haline gelir ve ortasındaki kaba dökülür. Su buharının terlemesi için de ters duran kapağın içine soğuk su koyarak soğuması sağlanır.

Buhar haline gelip sonra su damlaları halinde soğuyan suyun toplandığı kap alınır. Bunun içinde toplanan su tat­lı, güzel ve temiz sudur. Bu yolla yeteri kadar içilecek su elde edilebilir. Bu usul çok yararlı olan imbikten geçirme usulüdür.

Kirli olmadığı halde tadı kötü ve acımsı sular içilmesi gerektiğinde sirke ve sirkencübin ile içilmelidir. Sirkencübin; 1 ölçü sirke ve 4 ölçü balla yapılan bir şerbettir ve suyun zararını önler.

Fena sular içildiğinde mide ve bağırsakları bozuyor, ishale neden oluyorsa; Alıç, keçiboynuzu ve mersin yemişi gibi kabız etkili yemiş­ler o suyun içine koyulup bir gün bekletilir. Bu meyvelerden hangisi varsa aynı etkilidir. Bir gün ve gece bekletilir, sonra içilir. Böylece su­yun bu zararları gider ve ishal olunmaz.

Acı Sular

Acı suyu olan yerde yaşayan insanlar yağlı ve tatlı yiyecekler ye­melidirler ki zararları telafi edilsin.

Bulanık su olan yerde yaşayanlar da sarımsak yemeleri gerekir ki zararlar giderilsin.

Bütün fena kalitedeki suların panzehiri soğandır. Böyle suları olan yerde yaşayanların soğanı çok yemeleri gerekir. Özellikle sirkede kav­rulmuş ve turşu haline getirilmiş soğan daha da yararlıdır.

Durgun su içmeye mecbur kalındığında hiç sıcak yiyecek yeme­meli, aksine soğuk yiyeceklerle beslenmelidir.

Suyu az olan ve sıcak rüzgârları bulunan yerlerdeki su sirke ile ka­rıştırıp içilmelidir. Böylece susuzluk giderilir. Eğer tohmekân tohu­munu dövüp sirke ile karıştırarak içilirse hiç susanmaz. Bu da geçi­ci bir önlemdir.

1 YORUM

  1. Pingback: Deterjan Yerine Meyve (Sabun Cevizi) » Bilgi Doktoru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir