Kadın Tuzluğu Otu (berberis) Nedir, Faydaları Nelerdir?
Kadın tuzluğu bitkisi, kadın tuzluğugiller ailesinin bir üyesidir. Diğer isimleri; Sarıçalı, Çoban Tuzluğu, İt Tuzluğu, Karamuk, Çoban Ekmeği, Tavşan Ekmeği, Diken Üzümü ve Kızamık’tır. Kadın tuzluğu otu, Mayıs – Haziran ayları sarı renkte oldukça hoş kokulu çiçekler açmaktadır. Boyu 2 metreye kadar uzayabilen ve dikenli çalıya benzer. Seyrek ormanlarda yetişir. Kökü acıdır ancak yaprakları ve meyvesi tatlıdır. Oval şekilde olan meyveleri bol miktarda C vitamini içermektedir.
Kadın tuzluğu otu bitkisi aslında dikenli bir ağaçtır. Bu bitki, daha çok ormanların açıklık yerlerini sevmektedir. Yazın ve kışın yeşil kalabilmesinin yanı sıra yaz aylarında yeşil dikenleri olan çalı olarakta görülebilmektedir. Dünya’nın kuzey yarım küresindeki ılıman bölgelerinde ve Avrupa kıtasında daha çok görülmektedir. Ülkemizde daha çok İstanbul ve Trakya’da yetişmekle birlikte değişik türleri Karadeniz Bölgesi’nde yetişmektedir.
Kadın Tuzluğu Otunun Faydaları
* İştahı olmamasından şikayet eden kişilere önerilmektedir.
* Vücuttaki safra miktarını arttırmaya yardımcı olur.
* Kan dolaşımının düzene girmesini ve ateşin düşürülmesini sağlar.
* Ağız çevresinde meydana gelmiş olan yaraların tedavisini sağlamaktadır.
-------- Sponsorlu --------
* Bağırsak iltihaplanmalarına iyi gelmektedir.
* Kabızlık sorununa ve sindirim bozukluklarına iyi gelmektedir.
* Safra kesesi rahatsızlıklarında iyileştirici rol oynamaktadır.
* Tansiyonun normal düzeylere çekilmesine yardımcı olur.
* Eklem ağrılarından olan romatizma ağrılarına ve siyatik sorununa iyi gelmektedir.
* Damarlarda büzücü etki yaratması sebebiyle hemoroid sorununda kanamayı azaltıcı etki göstermektedir.
* Kansere karşı önleyici etkisinin olduğu görülmüştür.
Toplanma ve Saklanma Koşulları
Kadın Tuzluğu bitkisinin daha rahat toplanabilmesi için, gövde ve kök kabuklarının olduğu kısımlar ilkbahar aylarının başında ya da sonbahar aylarının sonlarına doğru hafif kazılır. Toprağın bu hafif kazılmış yerlerinden bitkinin kök kısımları çıkarılarak ve soyulmak suretiyle kabuk kısımları toplanır.
Gövdesinde yer almakta olan kabukları da aynı dönemde soyulmak suretiyle toplanır. Toplanmış olan bu kabuklar, gölgelik alanlarda kurutulur. Özenle yapılan kurutma işleminden sonra artık kullanıma hazır hale getirilmiştir. Taze olan yaprak kısımları yeni çıktıkları dönemde yenilebilir kıvamdadır.
Fakat meyveleri kızardıktan sonra yenilebilmektedir. Eğer şurup veya reçel yapmak üzere kullanılacaksa toplanılabilir. Meyvelerinin kurutulmuşları ile çay yapılmaktadır.