MİYOM NEDİR?
Miyomlar rahimin kaslarında oluşan iyi karakterli kitleler olarak bilinir. Çevresinde bir kapsül bulunur ve bu kapsüller çok farklı biçimlerde olabilirler. Miyomların büyük olmalarının yanında rahimin biçimini ve duruşunun değişmesine sebep olmaları önemli problemler neden olabilir. Tek olabildiği gibi çok sayıda sayıda bulunabilirler.
Aşağıda siz değerli Bilgi Doktoru okurları için Miyomların oluşma nedenlerini sıraladık.
Miyom Oluşma Nedenleri
Miyomların hangi sebeple meydana geldikleri tam anlamıyla bilinemez. Östrojen hormonuna bağlı olarak büyüme gösterirler. Östrojen hormonu yumurtalıklarda üretilmektedir. Fakat ilk tetikleyen uyarının ne olduğu netlik kazanmış, östrojen hormonunun çok arttığı gebelik dönemlerinde çok hızlı büyüdükleri gözlenmiştir.
Yaklaşık olarak her 4-5 bayanın bir tanesinde bulunmaktadır ve birçok miyom bir probleme sebep olmaz. Özellikle 30-40 yaşları arasındaki bayanlarda miyomlara dair şikayetler ortaya çıkmaktadır ve menepozla birlikte yumurtalıkların ürettiği östrojenin azalmasıyla küçülme gösterir.
-------- Sponsorlu --------
Miyomlar rahimde oluştukları yerlere göre farlı şikayetlere ve problemlere sebep olur.
• Rahim duvarının ortasında yer alan miyomlar, bütün miyomların yüzde 40’nı oluşturmaktadır.
• Rahimin dışında oluşan miyomlar, bütün miyomların yüzde 5’ni oluşturmaktadır.
• Rahimin iç tarafında oluşan miyomlar, bütün miyomların yüzde 55’ni oluşturmaktadır.
Miyom Tedavisi Nasıl Olur ?
Miyom oluşumlarının bir çoğunda tedavi gerekmez. Normalden fazla kanama, kasık ağrısı ve hamile kalmada problemi olan kadınların kesinlikle hekime müracaat ederek muayene olması gereklidir. Tüm hastalıklarda olduğu üzere miyomlarda da erken teşhis oldukça önemlidir. Erken teşhis tedavi sürecinin daha etkili geçmesini sağlar, yan etkiler azalmaktadır.
Bununla birlikte kadınların düzenli olarak jinekolojik kontollerine gitmeleride miyomların erken teşhis edilmesinde oldukça önemli. Miyomlar erken teşhis edildiği gibi büyüyen miyomlarda çok bir zaman geçmeden teşhis edilebilmektedir.
Konuyla ilgili bilgi ve tecrübelerinizi sizde değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz.