Kabızlıktan Kurtulma Yolları

Kabızlık büyük tuvaletimizi yaptığımız esnada zorlanma yada haftada ikiden az büyük tuvalete gitme şeklinde tarif edilebilir.

Fakat günde üç öğün düzenli yemek yiyen birinde günlük tuvalete gitmek en uygunudur. 2 günde bir gitmek bile kabızlık manasına gelebilir ve sağlıklı karşılanmaz.

 

Tuvalete Ne Sıklıkla Gitmek Gerekir?

Sağlıklı bireyler normal tuvalete gidiyorken 1 hafta süresince büyük tuvaletini isteği geldiğinde yapmazsa ve bunu ertelemesi durumunda kabızlık başlar. Organların mecburi şartlara uyum göstermesi ile alakalı durumdur.

Kabızlık bir kere başlarsa zaman içinde iyice kronikleşir ve bilhassa anal fissür denilen makat kısmında çatlak ve yırtıklara sebep olursa iyice problem oluşturmaya başlayacaktır. Basuru bulunanlarda basurun iltihap kapmasına ve kanamaya sebep olabilir.

 

Kabızlık Neyden Kaynaklanır?

Kabızlık birçok hastalığa veya duruma bağlı olabilir. En başta da şeker hastalığı, kalp damar rahatsızlıkları, hormonal sorunlular yer almaktadır. Fakat hemen hepsinde genel kabızlığın sebebi yeme içme ile tuvalet alışkanlıklarındaki sorunlardır.


-------- Sponsorlu --------

 

Kabızlıktan Kurtulma Yöntemleri

Kabızlıktan kurtulmanın en doğru yöntemi ilk önce günde 3 öğün düzenli yemek yemek ve tuvalet isteğimiz yoksa bile kesinlikle her gün sabah kahvaltısının ardından tuvalete gidecek biçimde alışkanlık edinmekten geçer.

Bu alışkanlık edinilirse genelde ilaçlara dahi ihtiyaç kalmayacaktır. Kabızlık düzelmezse mide problemleri de görülmeye başlayabilir. İlk başta da başta da reflü görülebilir. Çünkü dolu olan bağırsağımız boşalmadığı taktirde midenin kasılması azalır ve midedeki yiyecekler daha uzun süre midemizde bekleyecektir. Bu durumda daha çok asit salgılaması ve reflü anlamına gelmektedir.

Yediğimiz birçok gıdanın yanı sıra (muz, nar, kafeinli içecekler, vs) bilhassa hipertansiyon ilaçları ve kalp damar tedavilerinde kullanılan ilaçlar da kabızlık yapabilir.

Kabızlık bilhassa karın ağrısı ile beraberse, 50 yaşından sonra meydana gelmişse, yeni başlamış ve 1-2 ay kadar devam ediyorsa, büyük tuvalette kanama ile beraber ise kesinlikle kolonoskopi yapılması tavsiye edilir.

Uzun müddet kabızlık çeken hastalarda düzeni başta sağlamak zor olması için bir müddet kabızlık için ilaç tedavisi kullanmak makul olacaktır.

 

1 YORUM

  1. Pingback: Enginar Çayı Nasıl Hazırlanır? — Bilgi Doktoru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir