İyi Havanın Sağlığımıza Etkileri Nelerdir

Osmanlı doktorlarına göre insan yaşamı için oldukça önemli olan ha­vanın “İyi hava” olması gerekmektedir. İyi havanın özellikleri bilinmelidir ki kötü hava fark edilmeli ve gereken önlem alınmalıdır.

Ne tür hava İyi Olarak Tanımlanır?

Öncelikle “Havanın ılıman olanı iyidir.” yani insanı üşütecek, titretecek kadar soğuk ve insanı tasalandıracak, terletecek kadar sıcak olmamalıdır.

Havanın kendi mizacı temiz, saf ve durudur. Ancak birçok şekilde kirlenir. İyi hava ilk önce tozdan, buhardan, tüten nes­nelerden, dumandan uzak olması gereklidir.

Deniz ve göllerin buharından, atık hamam suları, kireç, leş ve aynısı kötü kokulardan uzak; çöp­lük, balçık gibi kötü koku yayan yerlerde kirlenmemiş olması gereklidir.

Gece üzerine çiğ düşüp gündüz vakti havanın sıcaklığı ile buharlaşan sazların yaydığı kokulardan da uzak durulmalıdır. Ayrıca Osmanlı doktorları tecrübelere dayanarak incir, ceviz ağacı gibi büyük gövdeli ağaçların akındaki havanın da iyi hava olmadığı bu ağaçların akında oturulmasının sakıncalı olduğunu söylerler.

İnsanlar Nasıl Ortamlarda Yaşamalıdır?

Oturulan, yerleşim yerleri açık ve havadar yerlerde olması gereklidir. Yük­sek duvarlar arasında, dar alanlarda, yüksek ve sık ağaçlar arasında olmamalıdır. Çukur yerlerde değil yüksek yada tepeli yerlerde yerleş­mek, bu yerler kuzey tarafı açık, iyi ve soğuk rüzgârların etkisi altın­da olan yerler olması gereklidir.


-------- Sponsorlu --------

Hava, mevsimlere göre farklılıklar gösterir. Her mevsim kendi tabiatına göre farklı havaya sahip olup her mevsimin tabiatına uy­gun hava iyidir. Mevsimden mevsime geçişlerde hastalıklar oluşabilir.

Mevsimin özelliğinden değişik seyreden havalar da zarar verir. Mevsimler, sıcak kış yada soğuk yaz günleri gibi kendi tabiatından değişik havaya dönerse gene hastalıklara neden olabilir.

İyi havanın göstergesi şudur; İnsan baktığı zaman temiz, saf görünmeli, burnuna rahatsız edici kötü kokular gelmemelidir.

İnsan bu havayı soludukça rahatlıyorsa; başı ağrımıyor ve gündüz vakti uykusu gelmiyorsa bu hava iyidir. Böyle havalı bir yerde insanın gece vaktinde uykusu gelmektedir, sabah uyandığında ağzının tadını “iyi” hisseder, göz kapakları hafiftir ve başında hiçbir ağrı yoktur.

Böyle bir hava sağlığın korunması için oldukça önemlidir.

Sonuç olarak ılıman bir iklimin hâkim olduğu, kötü kokuların hissedilmediği, nemden uzak, iyi rüzgarların estiği mekanlarda yaşamak ömrü uzatır, sıhhati korur ve hastalıkları giderir.

İnsan havayı soludukça rahatlıyor; başı ağrımıyor ve gündüz vakti uykusu gelmiyorsa bu hava iyidir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir