Tarçın Sağlık Dostudur
Tarçının, tek başına kullanıldığında bile bir reçete dâhilinde kullanıldığındaki kadar etkin olabildiğini söyleyebiliriz. Prof Dr İbrahim Saraçoğlu’na göre tarçının genel sağlığa çok büyük etkisi var. O, açıcı, ısıtıcı ve düzeltici özellikleriyle vücuttaki bütün kötü etkilerin ve hıltlann iyileşmesini sağlıyor.
Tarçının Beyine Faydası
Tarçının beyin için faydalı özellikleri de mevcut. Beynin rutubetini ayrıştıran bu baharat bu sayede beynin rahatlamasını sağlıyor.
Saraçoğlu’na göre tarçının göğüs organlarına faydası da neredeyse saymakla bitmiyor: Öksürüğe faydalı olan tarçın, göğüsteki zararlı maddeleri atıyor, karaciğerdeki tıkanıklıkları açıyor ve onu güçlendiriyor.
Mide – İdrar ve Regl İçin
Tarçının mideyle ilgili faydaları ise, mideyi güçlendirip rutubetini kurutma ve varsa ondaki ödemi yok etme şeklinde. Tarçın, ayrıca idrar ve regli söktürüyor, basura da iyi geliyor.
Sağlık için faydaları olağanüstü olan tarçının yağı da faydalı; Saraçoğlu’na göre onun yağının felç üzerinde olağanüstü olumlu bir etkisi var.
Sağlık Açısından Önemi ve Tıpta Kullanımı
Tarçınla ilgili son dönemlerde yapılan bilimsel araştırmalar bu baharatın sağlığa faydalarının ne kadar çok olduğunu kanıtlıyor. Bu konudaki araştırmalarla Saraçoğlu’nun vardığı sonuçlar arasında büyük benzerlikler mevcut. Örneğin tarçının mideye çok büyük faydası olduğu tekrar gün ışığına çıkıyor.
-------- Sponsorlu --------
Gerçektende, bu baharat ülsere yol açan H. Pylori isimli bakteri türüne ve diğer bakteri türlerine (Pathogenes) karşı oldukça etkili. Dolayısıyla bu bilgiler Saraçoğlunun, tarçının mideyi ödemlerden koruduğu şeklindeki tespitleriyle çok örtüşüyor.
Tarçının sağlık için çok önemli bir diğer fonksiyonu ise beyin hasarına yol açan hastalıklara iyi gelmesi. Sağlık için önemli bu baharat, Alzheimer, Parkinson gibi beyindeki nöronları bozan hastalıkların tedavisi için umut vaat ediyor.
Bilindiği gibi bu hastalıklar, beyindeki nöronların yapısını etkileyerek bir süre sonra bu nöronların fonksiyonlarını kaybetmesine en sonunda da ölmesine yol açıyor.
Texas Üniversitesi Deneysel Tedavi Departmanı Cytokin Araştırma Laboratuarı’nda yapılan bir araştırma tarçının, söz konusu beyindeki nöronları bozan hastalıklara bağlı iltihaplan azalttığını göstermiş.
Bu aynı zamanda İbrahim Saraçoğlu’nun tarçının beyne faydası ile ilgili söylediklerini doğrulayan bir çalışma. Saraçoğlu, tarçının beyindeki rutubeti ayrıştırdığını ayrıca bütün kötü oluşumları iyileştirdiğini belirterek tarçınla ilgili modern tıp biliminin ulaştığı verilere paralel bilgiler sunmuştur.
Pingback: Bal ve Tarçın Karışımı — Bilgi Doktoru