Yetişkin insanların % 45’i bazı zamanlar, % 25’i ise devamlı uykusunda horluyor.
Horlama ve Yüksek Tansiyon Arasındaki Bağlantı
Kulak, burun, boğaz hastalıkları uzmanı Dr. Murat Koç, kişilerin hayat kalitelerini düşüren uyku apne sendromunun yani horlamaların yüksek tansiyonu tetiklediğini ifade etti.
Horlamaya Karşı Uzman Tavsiyeleri
Erkeklerin ve özellikle kilolu şişman insanların daha fazla horladığının altını çizen Koç, horlayan kişilere şu önerileri yaptı;
“Alkol veya sakinleştirici ilaç kullanımı bu gevşemeyi çoğaltacağından doları horlamanın miktarı da artacaktır. Öncelikle ideal vücut kilosuna ulaşılmaya çalışmalısınız. İyi bir adale tonusu kazanabilmek için spor ve egzersizlerin ihmal edilmediği bir yaşam stili seçilmeli. Uyumadan 3 saat önce ağır yemek yememelisiniz. Uykuda sırtüstü yatmanın yerine, yan yatış şeklini tercih etmelisiniz.” diyerek sözlerini sonlandırdı.
-------- Sponsorlu --------
Horlamamak İçin Başka Neler Yapmalıyız
Evinizde horlamayan bireylerin sizden önce uyuması için onlara zaman tanıyabilirsiniz.Horlayan kişi şişmansa zayıflamasına yardım edebilirsiniz. Horlamamak için sigara asla içilmemelidir. Sigaranın üst solunum yollarında meydana getirdiği ödem, uyku apne sendromunun ağırlaşmasına yol açmaktadır.
Alkolün tüketilmemesi ya da minumum düzeylere indirilmesi gerekir. Alkol üst solunum yollarında ödeme sebep oluyor. Bu da ‘arousal’ eşiğini yükselterek apneden çıkmayı zorlaştırır.