Karaciğerin iltihaplanması anlamına gelmektedir. Karaciğerin şiddetli ve ani oluşan iltihapları akut hepatit diye adlandırılan durumlardır.
Bu yazımızda Hepatit B Hastalığı ile alakalı bilmeniz gerekenleri ve Günümüzde Türkiye’deki ambulans durumlarını siz değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaştık.
Bunlar genelde bulaşıcı hepatit diye adlandırılan A ve E hepatitlerinde görülmektedir. Bir süre hastalık evresinden sonra tamamiyle iyileşirler ve oldukça seyrek durumlarda karaciğer yetmezliğine yol açabilirler.
Hepatit B, C, D Nasıl Oluşur?
Hepatit B, C ve D ise kalıtsal hepatit diye adlandırdığımız hastalıklara sebep olmaktadır. Kronik hepatit hastalığında devamlı bir karaciğer iltihabı bulunur. Hastalık kolay kolay iyileşmez. Zaman içinde karaciğer iltihaplanıp iyileşmekten artık siroza doğru geçmeye başlar. Daha seadir olarakda karaciğer kanseri oluşmaya başlayacaktır.
Hepatit B için İlaç
Bulunduğumuz dönemde hepatitlerin tedavisi sınırlı durumdadır. Kronik hepatit B hastalığında tedavi hastalıktan tamamiyle kurtulmaya dönük olmaz çünkü hastalığı bitirebilecek bir ilaç henüz bulunmuyor.
Hepatit B de tedavideki amaç karaciğerde başlamış olan iltihabın azaltılmasına veya engellenmesine yöneliktir. Bu iltihabın göstergesi kanda bakılan AST ve ALT seviyeleridir. Bunların normale dönmesi iltihabın gerilediği anlamına gelir. Fakat net olarak emin olabilmenin tek yöntemi karaciğer biyopsisidir. Karaciğer biyopsisinde uzun yıllardan beri süregelen hastalık karaciğere ne kadar zarar vermiş karaciğerden ne kadar iltihap bulunuyor anlaşılır.
-------- Sponsorlu --------
Halkımızca sıklıkla bilinen biçimiyle hepatit taşıyıcılığı karaciğerde iltihabın bulunmadığı hastaları tarif etmek için kullanılmaktadır.
Hepatit B Hangi Yollarla Bulaşır?
Hastalar sık sık bu hastalık beni nereden buldu diye sorarlar. Hepatit B kan yoluyla ve cinsel yollarla bulaşabilir. Fakat bir takım geçiş biçimleri henüz bilinmez.
Bütün bunlara karşın Türkiye’de hepatit B ile insanların hemen hemen yüzde 80-90 ‘ı bir biçimde karşılaşmaktadır. Fakat karşılaşanların büyük bölümünde antikor oluşur yani hastalığı atlatır ve artık hiç yakalanmaz. Atlatamayan yüzde 10-15 lik kısım ise kalıtsal hepatit veya taşıyıcı grubunu oluşturur.
Hepatit B li olan kişilerin sadece diş fırçası, tıraş malzemesini ayırt etmesi yani ortak kullanmaması tavsiye edilir. Onun haricinde bir risk bulunmaz.
Aslında ev halkının bütünü esasen antikor geliştirmiş olması sebebiyle kabaca bulaşma yönünden bir ihtimal yok sayılır. Fakat ev halkının hastalık ile ilgili durumu nedir şeklinde bakılmasında yarar var.
Hepatit B ile ilgili bilgi ve tecrübelerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu konu ile alakalı sorularınız varsa cevaplamaktan memnuniyet duyarız. Sağlıklı günler geçirmeniz dileğiyle…