Havlıcan Kökünün Faydaları - Havlıcan Çayı Nasıl Yapılır?

Havlıcan Kökünün Faydaları – Havlıcan Çayı Nasıl Yapılır?

Havlıcan Otu Nedir, Nasıl Kullanılır? Zencefilgillerden olan Havlıcan Otu, ıtırlı bir bitki çeşididir. Doğu Asya’da yetişmekte olup oldukça dikkat çeken güzel bir çiçeği olan çok yıllık ve otsu bir bitki türüdür. Kökünün sap kısımları baharat üretiminde kullanılmaktadır. İçinde Alpinol ve Alpinin maddeleri bulunmaktadır.

Havlıcan otunun bir diğer adı, Çin Zencefilidir. Görüntüsü itibariyle zencefili andırmaktadır ancak tadı zencefilinkine pek benzememektedir. Hafif acımsı bir lezzeti vardır.

Havlıcan otunun asıl kullanılan kısmı, toprak altında yer almakta olan gövde kısmıdır. Havlıcanın kök kısmı; çay olarak ve doğal ilaç yapımında kullanılmaktadır. Havlıcan yağı nasıl elde edilir? Su ile damıtılması sonucunda havlıcan yağı elde edilmektedir. Havlıcan kökünün özellikle Hindistan ve Güneydoğu Asya mutfaklarında önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu bitki yaş olarak kullanılabileceği gibi kurutularak da kullanılabilmektedir.

Havlıcan Otu Kökünün ve Kök ile Hazırlanan Çayın Faydaları Nelerdir?

Kişinin iştahının açılmasına yardımcı olmasının yanı sıra tükürük ifrazatını azaltıcı etki göstermektedir.


-------- Sponsorlu --------

Vücuda direnç takviyesi sağlayarak vücudun güçlenmesini sağlamaktadır.

Göğüs yumuşatıcı etkisi vardır.

Mide ve bağırsak gazlarının önlenmesinde kullanılmaktadır. Böylece organların rahatlamasını sağlamaktadır.

Özellikle kış mevsiminde kişiyi; grip ve soğuk algınlığı rahatsızlıklarına karşı korumaktadır.

Baş ağrısı ve baş dönmesi durumlarında, iyileştirici etki göstermektedir.

Havlıcan Çayı Nasıl Yapılır?

Çayını hazırlamak için; 2 çay kaşığı kadar havlıcan kökünün öncelikle ince kıyılması gerekmektedir. Üzerine 300 ml kadar kaynar su eklendikten sonra 5 dakika kadar demlenmesi beklenmelidir. Demi süzülerek tüketilmelidir.

Havlıcan çayı romatizma, mide ekşimesi, idrar söktürücü ve adet söktürücü durumlarında kullanılacaksa; içine bir miktar bal katılarak tüketilmesi önerilmektedir.

Balgam söktürücü olarak kullanılacaksa; ıhlamur ile birlikte kaynatıldıktan sonra balla tatlandırılarak içilmesi önerilmektedir.

Ağız kokusunun giderilmesi amaçlı kullanılacaksa; havlıcan bitkisinin kökünün çiğnenmesi tavsiye edilmektedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir