Bebeklerde havale hepimizi korkutan ciddi bir rahatsızlıktır.
Bizde siz değerli Bilgi Doktoru okurları için bu yazımızda böyle bir durumda neler yapılması gerektiğinden bahsettik.
Bebeklerde Havale Nasıl Oluyor?
Bebeklerin bedeninin bütününde ya da herhangi bir kısmında ki kasların şiddetli kasılıp gevşemesine havale denir. Havale her yaşta görülebilir ve bir çok nedene bağlı ortaya çıkabilmektedir.
Çocuklarda Havale Geçirme
Havalelerin çocuklarda en yaygın görülen biçimi ateşle beraber olanıdır. Bazı durumlarda ateşin ilk göstergesi havale olabilmektedir. Ateşli havale durumu 6 ay ve 6 yaş arasındaki çocuklarda görülmektedir. Havale geçiren çocukta geçici bilinç kaybı ile beraber kollarda, bacaklarda ya da bütün bedeninde, 3 dakikaya kadar süren kasılmalar görülebilir. Sonrasında çocuğun bilinci açılsada fazla huzursuz olur , saatlerce hiç hareketsiz uyuyabilir.
-------- Sponsorlu --------
Havale Geçiren Bebeğe Yapılması Gerekenler Nelerdir?
Havale geçiren bebekte ilk yapılması gereken şey bebeğinizi güvenilir ve düzgün bir yere yatırmaktır. Havale geçiren bebeğin ağzında herhangi bir madde varsa, bunun hemen alınması gerekmektedir.
Bununla birlikte havale geçiren bebeğin dilini ısırmasını önlemek için, ağzına bir tahta kaşık verilmesi yararlı olabilmektedir. Ateşi düşürmeye yönelik olarak gerekli önlemleri başlatmalısınız. Sonrasında ise en kısa süre de en yakınınızdaki sağlık kuruluşuna ya da hekiminize götürmeniz gerekmektedir.
Havaleler, ebeveynlerin gözünü oldukça korkutmaktadır fakat bilinmelidir ki bebeklerde kalıcı bir negatif etki bırakmazlar.
Konuyla ilgili bilgi ve tecrübelerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz.