Bu makalemizde Gözde Melanom Oluşması, Melonom Hastalığının Belirtileri ve Melanom Çıkma Nedenleri hakkında bilgilere yer vererek Bilgi Doktoru okurlarını bilinçlendirmeye gayret göstereceğiz.
Yetişkin yaşta çok sık görülen kötü huylu göz içi tümörü uvea melanomudur. Bu tümör göz içindeki pigment içeren hücrelerden kaynaklanır. Göz içinde mantar veya kubbe şekilli büyüme göstererek gözde retina dekolmanı görme azalması kanama gibi bulgulara yol açabilir. Erken evrelerde ışık çakması geçici bulanık görme gibi fazla dikkat çekmeyen belirtiler verebilir.
Gözde Melanom Belirtileri ?
• Tek gözde zayıf veya bulanık görüş
• Etkilenen gözde görme yetisinin yitirilmesi
• Gözün tam ortasındaki siyah halkanın (göz bebeği) şeklinde değişiklik
• İris tabakasında büyüyen koyu bir leke
• Gözde yanıp sönen ışık hissi
Tıbbi Yardım Gerektiren Durumlar
Sizi endişelendirecek belirtiler ile karşılaşırsanız doktorunuzdan randevu alın. Görme yetisindeki ani değişiklikler acil bir durumun habercisi olabilir. Bu nedenle bu gibi durumlarda acil yardım isteyin.
-------- Sponsorlu --------
Melanom Oluşmasının Nedenleri
Oküler melanom olarak da bilinen göz melanomunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Doktorlar, göz melanomunun, sağlıklı göz hücrelerinin DNA\\’larında oluşan hatalar sonucu ortaya çıktığını bilmektedir. DNA hataları, hücrelerin kontrol dışı büyüyerek çoğalmasına neden olur. Böylece mutasyona uğrayan hücreler gözde birikir ve göz melanomuna neden olur.
Erken evrelerde kitle küçük ise tedavide lazer yöntemleri başarılı olabilmektedir. Daha ileri dönemlerde tedavide tümörün yerleşimine göre radyoterapi plak tedavisi cerrahi yöntemler kullanılabilir. Gecikmiş ve ilerlemiş olgularda ise gözün alınması gerekmektedir. Erken tanı ve uygun tedaviler ile gözün ve faydalı bir görmenin korunması mümkün olmakta ve hastaların yaşam kalitesi korunabilmektedir.
Tedavideki tüm gelişmelere ve başarılara rağmen uvea melanomu vücuda yayılma eğilimi gösteren bir kanser türüdür. Gelecekte metastaz riski taşıyıp taşımadığını öğrenmek isteyen hastalara tümör dokusundan örnek alınarak monozomi 3 adı verilen genetik sorun araştırması yapmak mümkündür.
Umarım Bilgi Doktoru okurlarıma güzel bir anlatım sunabilmişimdir. Sağlıcakla kalın.