Evde Saksıda Domates Nasıl Yetiştirilir?
Domates, patlıcangillerden olan ve ılıman iklimlerde yetişen bol vitamin ve mineral değeri olan bir sebzedir. Yazın bahçe ve tarlalarda kışın ise sera ve kapalı alanlarda yetiştirilmektedir.
Yemeklerde, salatalarda, çorbalarda ve salça yapımında bolca tükettiğimiz domatesi evinizde balkonunuzda veya bahçenizde saksıda da kolaylıkla yetiştirebilir böylelikle hormonsuz sağlıklı domatesleri gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Evde Balkonda, Terasta Domates Nasıl Yetiştirilir?
Domates yetiştirmeye başlamadan önce ilk olarak ne tür bir domates yetiştirmek istediğinize karar verin. Paket halinde satılan domates tohumları yerine evde beğendiğiniz domates tohumlarını ayırıp kullanabilirsiniz.
Ayırdığınız domateslerin tohumlarını peçeteye sararak kurutun. Tohumları çimlendirmek için plastik bir bardak kullanabilirsiniz. Bardakları kullanmadan önce kalın bir iğne ile altına 2-3 tane delik açmalısınız.
Plastik bardakların yarısına kadar kaliteli bir toprak “orman toprağı” ekleyin. İçerisine 1 tane domates tohumundan koyun ve üzerini 1 cm toprak ile kapatın. Ardından üzerine yavaşça su ilavesi yapın ve karanlık bir ortama bırakarak çimlenmesini bekleyin. Gün aşırı olarak toprak nemli kalacak şekilde sulama işlemine devam edin. 1 hafta içerisinde tohumlar çimlenmeye başlayacaktır.
-------- Sponsorlu --------
Çimlenen domates tohumları 3-4 cm uzunluğuna ulaştıktan sonra nazik bir şekilde zarar vermeden toprağı ile birlikte başka bir saksıya dikin. Domates fidelerinin çok sık dikilmemesi mümkünse ayrı saksılara dikilmesi tavsiye edilir.
Çok sık dikildiğinde sağlıklı bir şekilde büyümeyecektir. Ekim işleminden bir kaç ay sonra fideler 20-25 cm uzunluğuna gelir. Bu süreçte fideleri her gün düzenli olarak sulamanızı hatta her gün aynı saatlerde sulamanızı tavsiye ederiz. Özellikle de gölge zamanlarda sulanmayı seven bir bitkidir.
Domates ekildikten 2-3 ay sonrasında çiçek açmaya başlamaktadır. Çiçek açmaya başladığında mutlaka gübre takviyesi yapmalısınız. Gübre domateslerin verimini önemli bir şekilde artırmaktadır. Olgunlaşan domatesleri toplarken koparmak yerine makas kullanmalısınız. Kopararak toplamak domatesleri strese sokabilmektedir.