Güllaç Nedir – Güllaç Tarifi Nasıl Yapılır?
Özellikle Ramazan ayında daha çok tercih edilen, hafif, sağlıklı ve geleneksel özellikleriyle ön plana çıkan güllaç hakkında güzel bir makale yazdık. Güllaç geçmişi ve anlamı hakkında bilgiler, en güzel güllaç tarifi ve güllacın faydaları dahil bir çok püf noktaya yer vermeye çalıştım. Şimdiden afiyet olsun, sizlere şifa olsun..
Güllaç Nedir?
Güllaç özellikle Ramazan ayında yoğunlukla tüketilen yufkası nişasta ile yapılan hafif sütlü bir tatlıdır. Osmanlı mutfağından gelen bu lezzetin ismi içerisine konan gül suyundan gelir. Sütlaç eskiden süt ile yapıldığı için sütlü-aş olarak bilinirmiş. Bu isim zamanla sütlaca dönüşmüş. Güllaç da tıpkı sütlaç gibi içerisine gül suyu konulduğu için güllü-aş olarak adlandırılmış.
Yine zamanla güllaca dönüşmüş. Osmanlı zamanında nişasta ile açılan yufkalar hava ile temasından sonra hemen kuruduğu için bu yufkaları süt ve şeker karışımı ile ıslatıp tüketmeye başlamışlar. Zamanla içerisine gül suyu da eklemişler ve güllaç tatlısının temelleri atılmış.
En Güzel Güllaç Nasıl Yapılır?
Güllaç Tarifinin Malzemeleri:
★ 10 yaprak güllaç (yufkası)
★ 1 buçuk litre süt
★ 2 su bardağı şeker
★ Çekilmiş ceviz, fıstık veya fındık (Tercihinize göre)
★ 2 yemek kaşığı gül suyu
Güllacı Süslemek için: Mevsimine göre nar, kiraz ve fındık veya fıstık.
Güllaç Tarifi:
İlk olarak süt ve şekeri bir tencereye alarak ısıtalım. İçerisinde ki şeker eridikten sonra karışımın altını kapatıp oda sıcaklığında ılımaya bırakalım. Ardından bir tepsinin içerisine güllaç yaprağının parlak kısımları üste gelecek şekilde koyalım. Üzerine 2 kepçe sütü gezdirelim. 5 kat yufka ve süt yaptıktan sonra isteğinize bağlı olarak ceviz, fındık veya fıstık serpin.
-------- Sponsorlu --------
Ardından tekrar kalan 5 yufka yaprağını da aralarına süt olacak şekilde serelim. Yalnızca 1 bardak şekerli süt karışımından ayıralım. Kalan şekerli süt karışımının içerisine 2 yemek kaşığı gül suyu ekleyelim ve en son üst katına bu karışımı tepsinin üzerine gezdirin. Hazırladığınız güllacı buzdolabında en az 2-3 saat dinlendirin.
Ardından tercihinize bağlı olarak fıstık, ceviz, fındık veya nar ile süsleyin.
Güllacın Faydaları Nelerdir?
★ Hafif ve hazmı kolay olan güllaç bu özelliği sayesinde özellikle ramazan aylarında daha çok tercih edilir. İçerisinde B ve E vitaminleri ve protein barındırır. Bu vitaminler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği vardır. Oruç sebebiyle kan şekeri düşer. Güllaç kan şekerinin normal seviyelere gelmesine yardımcı olur.
★ Bir porsiyon güllaç yaklaşık 235 kalori. Baklava veya şekerpareye göre yarı yarıya daha az kaloriye sahiptir. Yine de tatlı olması sebebiyle kontrollü bir şekilde tüketilmelidir. Haftada 1 veya 2 defa 1 porsiyonu geçmeyecek şekilde tüketilmelidir.
★ Bol miktarda süt içermesi sebebiyle protein bakımından zengindir. Ayrıca yetişkin bir insanın günlük kalsiyum ihtiyacının %15’ini karşılar.
★ İçerisine konulan fındık, ceviz veya badem kalsiyum, demir, fosfor, potasyum gibi minerallerin vücuda kazandırılmasını sağlar.