Bursa ilinin Karacabey ilçesine bağlı Uluabat Köyünde bulunan tarihi Uluabat Süt Kalesi’ndeki sıradışı olay herkesi hayrete düşürüyor. Süt Kalesi’ndeki taşlardan cuma günleri ve 3 aylarda akan sütü yüzüne sürenlerin hastalıklarına şifa bulduğunu, konuşamayan çocukların iyileştiği iddia ediliyor.
45 senedir aynı mahallede yaşamını sürdüren ve sadece Cuma günleri düzenli şekilde taş duvarlardan süt aktığını açıklayan Uluabat Muhtarvekili Ramazan Hamamcı, “Burası Süt Kalesi, dünyada eşi benzeri yok. Rivayetlere göre, lohusa kadını Rumlar bebeğiyle beraber keserek gömmüşler. O kadının sütleri buradan akıyor. Sadece cuma saatlerinde süt akıyor, başka vakitte gelseniz dahi göremezsiniz. Akan süt gözlere ve ağrıyan yerlerinize, konuşamayan çocuklara iyi geliyor. Ölen kadının sütü akıyor. Asla kireç değil, konuşamayan çocuklara da iyi geliyor” dedi.
Konuşamayan Çocuklara Süt Kalesi
Uluabat’ta yaz günlerinin kurak olduğunu, buna rağmen sütün yine Cuma günleri aktığını vurgulayan Hamamcı, “Yazın sıcakta ateş gibi hava oluyor ancak yine de süt akmaya devam ediyor. Yetkililere aktardık, ‘geleceğiz’ dediler ancak henüz gelen olmadı. Tarlanın arasında yol yok, geçit yok. Traktörlerle çamurda bu kaleye geliyoruz. Çocukların içtiği anne sütü bu” şeklinde konuştu.
-------- Sponsorlu --------
Uluabat Köyü bekçisi Beytullah Güvenç ise, Süt Kalesi’nde sadece cuma günleri ve 3 aylarda süt aktığını söyleyerek, “Emzikli öldürülen kadının sütü akıyor diye bilir herkes. Bu sütün konuşamayan çocuklara göz rahatsızlığı bulunan çocuklara çok faydalı ve iyileştirici olduğu anlatılıyor. Her vakit akmıyor. Sadece üç aylarda ve cuma günlerinde akıyor” diye konuştu.
Sütlü Şifalı Tarihi Kale
Köy halkından Mahmut Bulut da, çocukları kadını öldürdükleri için burada süt aktığı şeklinde rivayetler bulunduğunu açıklayarak, “Çocuklu kadını öldürmüşler, buraya bırakmışlar. O günden bu güne Cuma günleri sürekli süt akıyor. Sadece Cuma günleri akar. Benim bir sorunum hastalığım yok ancak ben bile bazen içiyorum. Ben kendimi bildim bileli bu süt akar. Cuma günleri yazın sıcağında dahi akar.
Doğru düzgün yolu bulunmayan Uluabat Süt Kalesi’nin bakımsız da bırakıldığını dile getiren köy halkı, yetkililerin Süt Kalesi ve çevresini restore ederek turizme kazandırılması gerektiğini söyledi.
Pingback: Eşek Sütü Yararları » Bilgi Doktoru