Diş Macunundaki Florür Dişlere Zarar Veriyor mu?

Florun zararlı olup olmadığı bir çok uzman tarafından tartışılan bir konudur. Bizde siz değerli Bilgi Doktoru okurları için florür geçmişten günümüze gelişimini araştırdık.

Diş Macununda Bulunan Florür Nedir?

Florun tarihi 1940 yıllarına kadar dayanmaktadır. Flor o yıllardan bu yana diş hekimliğinde kullanılıyor. Geçtiğimiz yıllarda yapılan araştırmalara göre florun sistemik olarak değil de topikal olarak yani dişlere sürülmesinin daha yararlı olduğu konusu ile ilgili görüş birliğine varılmaktadır.Bunun temel sebebi az da olsa toplumun değişik ortamlarda değişik miktarda floru çevresel etkenlerden almasıdır.

Floru jel olarak diş doktoru tarafından uygulanması olabildiğince kolaydır. Plastikten bir kaşığa, flor jeli konulup, hastanın ağzına uygulanılır. Hastanın bu uygulamadan sonra 30 dakika bir şey yememesi ve içmemesi gerekmektedir. Ağrısız bu kolay uygulama diş çürüğüne karşı olan tüm hastalara tavsiye edilmektedir.


-------- Sponsorlu --------

Flor maddesi doğada serbest bir şekilde bulunmamaktadır. Her zaman iyonlar ve bileşikler şeklinde bulunur. Florun kemiklerimizi dişlerimizi ve tırnaklarımızı bozan bir madde olduğu bu zamana kadar bir çok kez söylenmiştir. Florun bol bulunduğu yerlerde ülkemizde Isparta çevresinde yoğunluk göstermektedir florosis hastalığı yaygın olarak görülür. Florosis flor fazlalığı anlamına gelmektedir. Bu hastalığın sonucu olarak dişlerin minesi oluşmaz ve genelde dişlerde çürük görülür.Bununla birlikte tırnaklarda biçimsizlik olmaktadır. Ayrıca florür hastalığı olan insanların kemikleri daha çabuk kırılma gösterebilir.

Aslına bakıldığında flor bir zehirdir.Fakat ölçülü bir şekilde kullanıldığında vücudumuz için yararlı bir hal almaktadır yani fazlası elbette zehirdir. Eğer çocuğunuz diş macunu yemişse korkmayın çünkü bir kutu diş macununda yalnızca 0,2 gr flor bulunmaktadır. Bu zehirlemek için yeterli değildir. Eğer 150.000 kutu diş macunu yerse ancak o zaman flor zehirli hale gelir.

Konuyla ilgili bilgi ve tecrübelerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz.

1 YORUM

  1. Pingback: Kürdan Kullanmanın Diş Etine Zararları | Bilgi Doktoru

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir