Ergenliğe adım atan genç kızlar, büyüme çağına giren çocuklar, birçok hamile kadın ve emziren anneler demirce zengin beslenmez ise anemi(kansızlık) oluşabilir.
Ülkemizde yemeklerden sonra çay içme alışkanlığı da demir emilimini önler.
Demir eksikliği dolaylı yoldan kilo alımına sebep olur. Hormonların olumsuz etkilenmesi yüzünden kilo verme süreci de zorlaşır.
Bunun önüne geçmek için doktor tarafından önerilen ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir. Ayrıca demir içeriği yüksek besinlerle desteklenmelidir.
Demir minerali en çok kuru kayısı, balık, kırmızı et, pekmez, karaciğer, tahıllar, lahana, yumurta, fasülye, patates, pancar, fındık, şeftali, badem, armut, hurma, kabak ve kuru üzüm kurutulmuş meyvelerde bol miktarda bulunmaktadır
-------- Sponsorlu --------
Bu besinler tüketilirse demir ihtiyacı karşılanır.
Demir Eksikliği Belirtileri
Demir eksikliği rutin sağlık kontrollerinde yapılan kan tahlilleri sonucunda teşhis edilebilir. Demir eksikliğinin belirtileri arasında;
Cilt solgunluğu,
Vücutta güçsüzlük,
Yorgunluk,
Konsantrasyon eksikliği,
Ellerde ve ayaklarda uyuşma,
Baş ağrısı,
Kulakların uğuldaması,
Sinirlilik hali,
Tırnakların çabuk kırılması,
Dudaklarda çatlaklar ve ağız kenarında yaralar,
Saçlarda dökülme.
Demir eksikliğinin ileri derece belirtileri ise; çarpıntı, toprak ya da buz yeme, yavaşlayan tiroit fonksiyonları ve huzursuz bacak sendromu gibi durumlar görülür. Çocuklarda demir eksikliği belirtilerinde yürüme, oturma, konuşmada gecikme, öğrenmede güçlük ortaya görülür.