Datça Hurması Nedir?

Belediyelerimiz ithal palmiyeler ile şehirleri donatadursun… Türkiye’nin tek endemik palmiye türü Yok oluyor…

Datça Hurması Nedir, Nerede Yetişir?

Bilimsel adı Phoenix theophrasti olan Datça Hurması, günümüzde nesli tehlike altında bulunan ülkemize özgü endemik bir bitkidir.Datça Hurması; ülkemizde sadece Muğla’nın Datça ilçesi ve çevresinde doğal ortamda yetişebilir. Datça’da bulunan Eksera Vadisi, Hurmalıbük, Karaali Deresi gibi yerler sıkça görüldüğü yerlerdir.

Ayrıca Finike ve Girit’te de yetişme imkanı bulmuştur. Girit’te Vai alanı doğal bir Datça Hurması ormanı görünümündedir. Datça Hurmasının bir alt türü olan Gölköy hurması ise Dünyada sadece Gölköy ve çevresinde yetişen endemik bir bitkidir. Gölköy hurması da nesli tehlike altından olan bitkilerimizdendir.


-------- Sponsorlu --------

Günümüzde nesli tehlike altında olarak kategorilendirilen datça hurması, gerek iklim değişiklikleri gerekse palmiye böcekleri yüzünden tehlike altındadır. Palmiye böceklerinin parklarda süsleme amaçlı dışardan getirilen palmiye ağaçlarından yayıldığı düşünülmektedir.

Datça Hurması ilk olarak 1982 yılında Profesör Doktor Melih Boydak tarafından tespit edilmiştir. Diğer hurma türlerine nazaran soğuk iklime daha iyi adapte olmuştur. -8 dereceye kadar dayanım gösterebilmektedir. Diğer hurmalara nazaran meyveleri daha küçük boyuttadır ve şeker oranı daha azdır. Yetiştiği yerler yerleşim yerlerinden uzakta, dik ve ulaşılması zor yerlerdir.

Bu güzel bitki bir an önce koruma altına alınmalıdır. Günümüzde dekoratif amaçlı bahçelerde boy gösterdiği görülmektedir. Dışarıdan ithal edilen palmiye türleri yerine datça hurması ve gölköy hurması park ve bahçeleri süsleyebilir. Bu alanda çalışmaların yapılması bir önce bu türün korunması adına önemlidir.

Sağlıcakla Kalınız….

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir