Çoğu insan diş doktoruna gitmekten çekinir ve hatta korkar. Bu yazımızda diş tedavisinden korkmak ile ilgili bir kaç bilgiyi siz değerli Bilgi Doktoru okurları için paylaştık.
Çoğu insan çocukken yaşadığı kötü anılar neticesinde diş doktorundan korkarlar.
Bu korkunun sebebinde birazda ailelerin çocukları diş doktorundan veya iğneden korkutmasından, eğer çocukları yaramazlık yaparsa doktora götürmekle tehdit etmesinden kaynaklanmaktadır. Bu sebeple çocukların psikolojilerinde iğneden korkma bu yaşlarda ortaya çıkmaktadır.
Halbuki diş doktoruna giderken en büyük avantajımız anestesi gibi bir kolaylığın olmasıdır. Diş doktoruna gittiğimizde doktor tedavi yapacağı bölgeyi uyuşturmak ister fakat çocukların psikolojilerinde ki iğne korkusu anesteziye karşı gelmelerine neden olmaktadır.
-------- Sponsorlu --------
Hatta bazen iğneden bu kadar korkmak çocuklarda fazla bir reaksiyona, bayılmalara kadar gidebilir. Fakat bulunduğumuz dönemde modern diş doktorluğunda olabildiğince ileri olan çocuklara davranış bilimi anne ve babanın da daha bilinçli hale gelmesi çocukların diş doktorlarına ve iğneye karşı olan tepkilerinde olumlu bir değişime yol açmıştır.
Bu sebeple tedaviler daha kolay bir hal almıştır. Fakat yine de gerek görüldüğünde dolgu yaparken veya diş çekiminde hastaların özel durumları göz önünde bulundurularak genel anestezi veya sedasyon yapılmaktadır.
Sedasyona genel anestezinin daha hafif olanı diyebiliriz. Sedasyon artık günümüzde çok fazla kullanılmaya başlamıştır. Sedasyonun herhangi bir zararı da yoktur. Sedasyon işlemi sonrasın da hasta hiç bir şey hissetmeden hızlı bir şekilde uyanır. Ancak sedasyon daha fazla yetişkinlerde uygulanmaktadır.
Genel anestezi ise daha fazla çocukları da çok gerekirse yetişkinlerde uygulanır. Genel anestezide ise hasta anestezi sonrası bir kaç saat içinde uyanır ve evinde istirahat eder.
Konuyla ilgili bilgi ve tecrübelerinizi siz de değerli Bilgi Doktoru okurlarıyla paylaşabilirsiniz.