Böbrekleri Tüketen 10 Sebep

Böbrek yetmezliği Türkiye’de organ nakli gerektiren sorunların başında geliyor. Böbrek nakli için sıra bekleyenlerin bir kısmı uygun donör bulunmasıyla rahat nefes alabiliyor ama çok önemli bir bölümü hayatını diyaliz makinelerine bağlı geçirmek zorunda kalıyor. Uzmanların uyarısı ise “böbreklerinizi sağlıklıyken koruma altına alın, diyalize mahkum olmayın” şeklinde.

Türk Nefroloji Derneği verilerine göre, Türkiye’de böbrek hastalığı tanısıyla izlenen 74. 475 bin hasta var. Böbrek nakli bekleme listesinde ise 22 bin hasta bulunuyor.

Mevcut nakil sayısı ile bu rakamı eritmek mümkün değil. Böbrek naklinin bu denli yetersiz olmasının ve ihtiyacı karşılayamamasının nedeni ise kadavradan organ bağışının azlığı.

Böbrek yetmezliği geliştikten sonra sıkıntılı bir tedavi süreci başlıyor. İlaçlar, diyalizler, ameliyatlar derken ancak uygun donörle karşılaşabilenlerin yüzü gülüyor. Bu nedenle böbreklerin kıymetini sağlıklıyken bilmek, böbreklere zarar veren davranışlardan kaçınmak büyük önem taşıyor.

Böbreklere zarar veren davranışlar;

⚠ Diyabet hastalığı

⚠ Hipertansiyon

⚠ Ateroskleroz (damar sertliği )

⚠ Obezite ve sağlıksız beslenme

⚠ Çok tuz tüketmek

⚠ Miktarı az ve düzensiz su içme alışkanlığı

⚠ Bilinçsiz bitkisel ürünler tüketmek


-------- Sponsorlu --------

⚠ Yoğun ağrı kesici kullanmak

⚠ Boşaltım problemleri, gençlerde idrar tutma alışkanlığı, yaşlılarda prostat büyümesi ve mesane problemleri.

⚠ Sigara içmek

Böbrek yetmezliği genellikle sinsi ve yavaş geliştiği için tanıda gecikme oluyor. En belirgin belirtiler ise gece birden fazla idrara çıkma, yeni başlayan veya şiddeti artan kan basıncı yüksekliği, bacaklarda ve göz kapaklarında şişme, cilt döküntüsü, idrar yaparken zorlanma, idrarda renk, koku değişiklikleri, köpük varlığı.

Böbrek fonksiyonu bozuldukça buna halsizlik, sabahları bulantı ve kusma, kişilik değişiklikleri ve kaşıntı gibi belirtiler de ekleniyor.

BÖBREK SAĞLIĞI NASIL KORUNUR?

✔ Hareket arttırılmalı, kiloya dikkat edilmeli.

✔ Kan şekeri kontrol altında tutulmalı.

✔ Kan basıncı ölçtürülmeli, yüksekse uygun tedavi için hekime başvurulmalı.

✔ Sağlıklı beslenme tercih edilmeli. (Sebze, meyveden zengin, az tuzlu, şekerden uzak, dengeli bir diyet. En ideali Akdeniz tipi beslenme)

✔ Düzenli ve yeterli sıvı alınmalı, en iyi sıvının su olduğu unutulmamalı.

✔ Sigara içilmemeli.

✔ Rastgele ilaç kullanımından veya bitkisel ürünlerden uzak durulmalı.

LÜTFEN PAYLAŞALIM

————————————

Sayfamızı Takip Edin 👉

👍 Beğen ⤵ Paylaş

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir