Fosfor içeren besinler, beynin sağlıklı ve aktif olması için gereklidir. Nöronların da güçlü olmasına ve hafızanın gelişmesine yardımcı olurlar.
Uyguladığınız diyet beyin sağlığınız için yararlı mı?
Aslında bu sorunun cevabından kolaylıkla emin olamazsınız. Yeme alışkanlıklarınızda yaptığınız hatalar göz ardı edilebilir olsa dahi beklenilmeyen bir anda karşınıza çıkabilir.
Ödem oluşumuna ve damar sağlığınıza olan zararını göz önünde bulundurmalısınız. Bugünkü içeriğimiz sizlerin akıllarındaki soruların cevaplanmasına yardımcı olur diye umuyoruz.
Beyin için en yararlı besinler
1. Magnezyum
Magnezyumun vücudumuz için ne kadar faydalı olduğundan daha önce de bahsettik. Metabolizmanız için gerekli temel minerallerden biri olan magnezyum; nörotransmitterler ve nöromodülatörler için aracı görevi görür. Böylelikle beyin sinirleriniz uyarılır. Magnezyum mineralini her gün 300-350 g almanız yararlı olacaktır. Eczanelerden ya da aktarlardan magnezyum içeren besinler ya da haplar temin edebilirsiniz.
Bizler de sizlerle magnezyum içeren besinleri paylaşacağız:
Badem, tam tahıllı besinler, susam, soya fasulyesi, kakao, ıspanak, maydanoz, nohut ve esmer pirinç bunlardan bazılarıdır.
2. Karbonhidratlar
Vücudun enerji üretebilmesi için gerekli olan temel besin kaynağı karbonhidratlardır. Burada önemli olan sağlıklı karbonhidrat seçimidir. Yani yağ ya da şeker içermeyenler. Katkılı karbonhidratları tüketmeniz durumunda faydasından çok zararını görebilirsiniz. Beynin ana işlemleri için karbonhidratlar önemlidir ve ayrıca enerji depolamak için önemlidirler.
Karbonhidratlar; vücudun insulin üretiminin uyarılmasında, amino asitlerin üretilmesinde yardımcıdır. Stres seviyenizi dengeleyerek rahatlamanızı da sağlar. Bilindiği üzere, stres sağlıklı ve de aktif bir beynin en büyük düşmanlarındandır.
Seçebileceğiniz en sağlıklı karbonhidratlar hangileri?
Yulaf
Tam tahıllı ürünler, kara buğday, zeytinyağı, bezelye ve baklagiller
-------- Sponsorlu --------
3. Fosfor
Fosforun ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Fosfor minerali sayesinde; hücre zarları ve sinirler dayanıklı kalır. Hafızanın ve sinaptik bağlantıların geliştirilmesine katkı sağlar.
Fosfor alımını arttıran yiyecekler?
Peynir, yoğurt (doğal), bitter çikolata, yumurta, kırmızı et, kümes hayvanı eti ve sardalye ve kabuklu deniz ürünleri
4. B6 ve B12 Vitaminleri
B6 ve B12 vitaminleri; beynin dopamin, epinefrini ve serotonin sentezlemesine katkı sağlar. Bunun yanında da, proteinlerin düzenlenmesine, hafıza işlevlerinin güçlenmesine ve beynin kan dolaşımının gelişmesine yardımcı olur.
Hangi yiyecekler B6 ve B12 vitaminlerini içerir?
Antep fıstığı, yumurta sarısı, muz, kabuklu deniz ürünleri, fındık, fıstık, buzağı ve kuzu eti, sardalye, alabalık, yoğurt
5. Çinko
Vücudumuzun genel sağlığı için de önemli olan çinko; cilt bakımı sağlar, kanserle savaşır, yaraların iyileşmesine yardımcı olur ve bizi soğuk algınlığından korur. Bunun nedeni vücudun bağışıklık sistemini desteklemesidir. Çinko, bilişsel istikrar için gerekli temel maddelerden biridir.
Bu nedenle uygulayacağınız diyette yeterince çinko bulundurmanız gereklidir. Böylelikle beynin hipokampal işlevini, hafızayı ve öğrenmeyi geliştireceksiniz.
Çinko hangi yiyeceklerde bulunur?
İstiridye, yengeç, yer fıstığı, susam, kuzu eti, bitter çikolata, buğday filizleri, kabak çekirdeği
Stres seviyenize olabildiğince dikkat edin ve uygulayacağınız diyete yukarıdaki besinleri eklemeyi unutmayın.