Beyaz Baston Körler Haftası Hikayesi
Bütün dönemlerde bağımsızlaşma ve özgürleşmenin farklı teknikleri mevcuttur. Tüm çağlar boyunca baston da körlerin bağımsızlaşmasını ve özgürleşmesini simgeleştiren en ciddi araçtır.
Basit bir değnekten evrimleşerek baston şekline gelen cismin beyaz baston oluşunun öyküsü 20. yüzyılda başlamaktadır.
1921 senesinde bir trafik kazası neticesi kör olan bir fotoğrafçı, etrafındakilerin kendisinin kör olduğunu anlaması ve dikkat çekici olması amacıyla bastonunu beyaza boyayarak, Londra sokaklarında dolaşmaya başlar. Bu tecrübe o denli başarılı olur ki, 1931 yılında Fransız Körler Örgütü, körlerin bastonunun beyaza boyanmasını ve beyaz baston ismiyle simgeleştirilmesini kararlaştırır.
Bu uygulama giderek yaygınlaşır ve körlerin kullandığı baston, beyaz baston olarak hatırlanmaya başlar. Her sene 7-14 Ocak tarihlerinde resmi ve sivil çeşitli kuruluşlar yaptıkları etkinliklerle göz sağlığının önemi hatırlatılmakta, görme özürlü kardeşlerimizin bu durumdan kaynaklanan preblemlerine çözüm yöntemleri tartışılmaktadır.
Körler Haftası Basın Açıklaması – Bilgi Notu
Bilecik İl Sağlık Müdürü Doktor Yasin Yılmaz, Beyaz Baston Körler Haftası sebebiyle bir basın açıklaması yaptı.
Dr. Yılmaz, toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla her sene dünyada 7-14 Ocak tarihleri arasında Beyaz Baston Haftası olarak bilindiğini açıkladı.
Bireylerde görme duyusunu kaybetme korkusunun hayat ile eşdeğer olduğunu vurgulayan Doktor Yasin Yılmaz, “Bu kadar önemli bir duyu organı olan gözlerimizin sağlığı farklı nedenlere bağlı olarak bozulabilir. Bu hususta en ciddi konulardan bir tanesi, pek çok göz hastalığının vaktinde teşhis ve tedavi edilmesi ile körlüğün engellenebileceği gerçeğidir.
Bilhassa periyodik göz kontrollerinin yapılması, pek çok göz rahatsızlığının henüz belirtileri başlamadan engellenmesini ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlayacaktır.
-------- Sponsorlu --------
Engelli vatandaşlarımızın kendine yeterli ve üretken birey olarak toplumla bütünleşmesi, kendisi, ailesi ve topluma yararlı bireyler olarak yetişmesini sağlamak, sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin problemlerin çözümü ile her anlamda gelişmelerini ve önlerindeki sorunları kaldırmayı hedeflemek insana ve topluma gösterdiğimiz saygının en ciddi bulgularından biridir.
Engelli olmak hiç kimsenin kendi tercihiyle seçtiği bir pozisyon değildir. Yani klasik anlamda hepimiz birer engelli adayıyız. Buradan bu gerçeği bir defa daha hatırlatıyor ve bütün görme engelli vatandaşlarımıza huzurlu, mutluluk ve başarılarla dolu engelsiz bir gelecek temenni ediyorum” dedi.
Körler Haftası İle İlgili Şiir
YOL GÖRÜNMÜYOR ŞİİRİ
Ama olmuş gardaş gözüm neyleyim,
Ol takdirden başka yol görünmüyor.
Sorsan bana hangisini söyleyim
Karşımda oturan kul görünmüyor.
Doğduğumda böyle yazmış yaratan,
Çaresini aradım, daldan dereden,
Perde denen bir mikroptan, pireden
Öz vatanım Artvin il görünmüyor.
O dert ile İstanbulu dolaştım.
İstanbuldan Ankaraya ulaştım.
Çok yollar gezdim, tepeler aştım.
Lakin, bir ağaçta dal görünmüyor.
Amalık niğmettir, kalptir, hayaldir,
Amalık Veysele aşk veren teldir,
Amalık aşığa haz veren dildir,
Lakin, uzaklardan şal görünmüyor.
Belli olmaz, belki gözüm açılır,
Ağaçtan düşen yaprak seçilir,
Belki, karşı çaydan bir dem içilir,
Denizler karanlık, göl görünmüyor.
Bozkurt der, gözlerim kör olsa bile,
Derdimin çaresi, sır olsa bile
Gözüme karanlık yar olsa bile,
Amalıktan güzel hal görünmüyor..
HABİL BOZKURT
Cemil Meriç Görme Engelliler İlköğretim Okulu
Sekizinci sınıf öğrencisi