Bazı kişilerde tek tük, bazılarında ise sürüyle bulunan benler, hemen hemen hepimizin ortak noktası. Bir çoğu zararsız olsa da bazıları yaşamımızı ciddi şekilde tehdit eden bir risk olabiliyor.
Uzmanlara göre, eğer benleriniz birden bire büyüdüyse, sayıca arttıysa veya düzensizleşiyorsa temkinli davranmakta yarar var.
Peki; benlerimizi nasıl korumamız gerekiyor, hangilerine daha kontrollü davranmalıyız, kimler ben haritası çıkartmalıdır? Medical Park Bahçelievler Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Canan Aslan benler ile ilgili merak edilen sorularımızı cevapladı:
Bedenimizdeki tüm renkli noktayı veya kabarıklığı ben olarak isimlendirmek gerekiyor. Gerçek benler cilde renk veren melanosit diye adlandırılan hücrelerin bir araya toplgelerek cildin üst tabakalarına göç etmesiyle meyadana gelir.
Bunlar, doğuştan meydana gelebileceği gibi sonradan da meydana gelebilir.
Oluşumlarında genetik etkenlerin yanı sıra güneş ışığı veya solaryum gibi dış faktörler de sebep olabiliyor. Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanılması ve gebelik gibi hormonal etkenler de benlerin çoğalmasında ciddi rol almaktadır.
Solaryumun Benlere Zararı Var mı?
Benleri bulunan insanların güneşten korunmaları oldukça önemli. Doğuştan olan benleri engellemek mümkün olmasa da sonradan oluşan benlerde, sayılarının çoğalmaması ve risk haline gelmemesi için güneşten iyi korunmak, güneş yanığı geçirmemek, solaryuma da girmemek lazım. Diğer yandan kemer, sütyen, ayak tabanı, avuç içi gibi tahriş olması mümkün noktalardaki benlere daha fazla dikkat etmelisiniz.
-------- Sponsorlu --------
Benlerin Hızlı Büyümesi Zararlı mı?
İlerleyen yaşlarda meydana gelen benler güneş yanığı geçirmek, sürekli güneşe maruz kalmak hem benlerin miktarlarının öoğalmasına hem de biçimlerinin bozulmasına sebep oluyor. Kenarlarda düzensizlik, ani büyüme, renkte koyulaşma, üstünde kanama ve yara olması veya benin içerisinde birkaç rengin bir arada bulunması gibi sebepler sizler için bir uyarı durumu olmalıdır. Bu tarz durumlarda kesinlikle dermatolojik muayeneden geçmelisiniz.
Ben Haritası Nasıl Çıkarılır
Belirli zamanlarda insanların benleri için muayeneden geçmeleri ve kendilerinin sıklıkla benlerini kontrol etmeleri gerekiyor. Kanser türü çabucak bütün vücuda yayıldığından, erken teşhis edilmezse tedavi şansı büyük oranda ortadan kalkıyor. Fakat erken evrede teşhis ile hastalığın tedavi edilmesi mümkün. Bilhassa birden fazla beni bulunanlar, beyaz tenliler, ailesinde ben ile ilgili sorun yaşayanlar kesinlikle benlerin haritasını çıkartmalı. En az senede bir kere de kontrolden geçmelidirler.
Benlerin Tedavisi Var mı?
Benlere cerrahi tedavi yapıldığında kötü huylu bir biçime dönüşebileceği yada yayılabileceği inanışı son derece yanlıştır. Benin riskli görüldüğünde veya kanserleşme halinde cerrahi teknikle çıkartılması lazım. Bu çıkartma işlemi lokal anestezi ile uygulanır ve hastanın günlük yaşamını etkilemez.
Benler ile İlgili Önemli Belirtiler
• İçerisinde çok sayıda renk varsa,
• Çap bakımından büyüklük varsa,
• Yapısı asimetrikse,
• Yüzeyinde, ebatlarında ve biçiminde değişiklik oluşmuşsa,
• Üstünde kanama yada kaşıntı bulunuyorsa,
• Üstünde yara mevcutsa,
• Kenarlarında düzensizlik mevcutsa,