2 Yaşının altındaki çocukları sallamak ölüme neden olabiliyor..
Ağlaması durmayan, bir türlü yatmak bilmeyen bebekler için ebeveynlerin başvurduğu sallayarak uyutma tekniği, bebekler için dönüşü olmayan sağlık problemlerine yol açıyor.
Zekalarında gerilik, beyin kanamaları ve ölüme varan bu sendroma bazı zamanlarda sevgi gösterisi olarak yapılan havaya fırlatma da neden olabiliyor.
Bebeklerin – Çocukların Battaniyede Sallamanın Zararları
Uykusuz geceler, bütün ebevynlerin alışkın olduğu bir durumdur. Bazen açlık, bazı durumlarda altını kirletme bazı durumlarda da gaz sancısı sabahlamanın nedeni olabiliyor. Üst üste yaşanılan uykusuz gecelerde ailelerin bebek üstündeki tek amacı onu bir biçimde uyutmaktır. Bunun için her yöntemi deneyen ebeveny, son umut olarak battaniyenin arasına koydukları bebeği sallamaya başlıyorlar. Bu son derece yanlış bir davranıştır. Çocuklarda ciddi sıkıntılar oluşturabiliyor.
Sarsılmış Bebek Sendromu Nedir?
Uykusuzlukların ve yorgunluğun verdiği stres işte bu zamanlarda ebevenyler için geri dönüşü olmayan sorunların yaşanmasına yol açabiliyor. Zira battaniyenin arasında, ayakta veya kollarda hızlıca sallanan bebekler, bilinçsizce yapılan bu hareket sonucunda sendrom yaşayabiliyor. Ölüme kadar varabilen bu sendroma ‘sarsılmış bebek sendromu’ deniyor.
-------- Sponsorlu --------
Sarsılmış bebek sendromu olan bebekler, kafa içerisindeki basıncın çoğalmasına bağlı olarak apne, kasılmalar veya koma oluşması sonucu hastaneye götürülüyor.
Çocuklarda Sarsılmış bebek sendromuna neler Sebep olur
Fatih Üniversitesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Mehmet Demirdöven, “Bebeği veya ufak çocuğu sevmek amacıyla sertçe ve üst üste havaya atarak tutmak, ağlama nöbeti esnasında çocuğu şiddetli biçimde ayağınızda sallamak ve çocukları kolundan tutarak kendi çevresinde döndürmek tarzındaki eylemler, sarsılmış bebek sendromuna neden oluyor.” diyor.
Güncel istatistiklere göre sarsılmış bebek sendromu yaşayan bebeklerin ortalama üçte birinin öldüğünü belirten Demirdöven, “Bu çocukların üçte biri ağır nörolojik engelli olarak yaşamını sürdürmek zorunda kalıyor. üçte biri ise çok hafif bir biçimde, herhangi bir hasar almadan atlatabiliyor.” cümlelerini kullandı. Sendromun fazla olması halinde beyin sarsıntısı, omurilik zedelenmesi veya felci, körlük veya göz sorunları ve Zeka geriliği olabiliyor.
Bebeğinizi Sarsmayın – Sallamayın
Uzmanların uyarısı şu şekilde;: “Çok genç yaşta evlenmiş ve çocuk sahibi olmuş kişiler, eğitimsiz, fakir, iş yükü ağır, evde birden fazla çocuğu olan ebeveynlerde öfke etkeni son derece fazladır. Bu nedenle aileler, mümkün olduğu kadar kendilerini hazır hissetmeden çocuk yapmamalı, bakabilecekleri sayıda çocuk yapmalı, bilhassa bebeğin ilk zamanlarında aiilelerinden ya da çevrelerinden sosyal destek almalıdır.”