Yorgunluk ya da halsizlikten yakınıyorsanız, kafanızı bir türlü toparlayamıyor, konsantrasyon zorlukları yaşıyorsanız, uyumanıza rağmen dinlenemiyor, sabahları bitkin uyanıyorsanız, kulak çınlaması, dengesizlik, baş dönmesi gibi sorunlarınız varsa, depresyon tedavisi görecek kadar sıkıntılarınız varsa bu tür sorunların B 12 vitamini azlığından kaynaklanabileceği aklınızda olsun.
Sürekli yorgunluk hali, sinirlilik, üşenme, unutkanlık, mutsuz hissetme, aşırı yeme isteği yaşıyorsanız sorumlusu B12 eksikliği olabilir. B12 eksikliği kolay oluşmaz. Kolay oluşmaz, çünkü karaciğerinizdeki B12 dokusu en az iki yıl size yetebilir.
İşte bu nedenle, B12 eksikliği çaktırmadan, sessiz ve derinden gelişir. B12 vitamini dışardan yediğimiz yiyeceklerle vücudumuza girer. Yani vücut B12’yi üretmez. B12 Vitamini yönünden fakir beslenmek veya mide hastalıkları B12 Vitamininin yetersizlik nedenlerinden bazılarıdır.
B12 vitamini kan yapımında da beyin ve sinir sistemi fonksiyonlarında da bedene destek takımının adeta öncüsüdür. Eğer yeteri kadar B12’niz yoksa kan hücrelerinizin oksijen taşıma kapasitesi azalır. Oksijensizlik enerji üretimini azaltacağından yorgun, bitkin düşmek kaçınılmazdır.
B12’niz eksikse beyniniz yeteri kadar asetil kolin üretemez. Dolayısıyla öğrendiklerine odaklanma, öğrenme ve bellek gücünden yeterice yararlanma şansınız azalır.
-------- Sponsorlu --------
B12 noksanlığına bağlı unutkanlık/hafıza bozukluğu ya da megolablastik anemi (ya da kansızlık) belirtilerinin başlıcaları, yorgunluk, halsizlik, bitkinlik, el ayak uyuşmaları, karıncalanmaları, kas güçsüzlükleri, denge bozuklukları, baş dönmeleri, odaklanma zorlukları, kafa karmaşası, uyku sorunlarıdır.
B12’niz eksikse beyin hücreleriniz uyarı üretme fonksiyonlarını yerine getiremez. Beyninizden çıkan uyarılar kaslarınıza, kaslarınızdan alınan duygular beyninize rahatça iletilemez.
Sonuçta dengeniz bozulur, başınız döner, olur olmaz zamanlarda düşmeye başlarsınız. Kas gücünüz ciddi biçimde azalır. Kendinizi adeta pili bitmiş bir oyuncak gibi hareketsiz, isteksiz, beceriksiz bulursunuz.
B12 noksanlığı son yıllarda daha sık görülen bir sorundur. Çünkü hem B12 zengini yiyecekleri daha az yiyoruz (et, tavuk, balık, süt ürünleri) hem de B12 emilimini bozacak ilaçları gereksiz ve sık kullanıyoruz. (antiasitler, reflü ilaçları, antibiyotikler, metformin gibi) Ya da yanlış yere vejetaryenlik peşinde koşuyoruz.
Eğer pilinizin yavaş yavaş zayıflamaya başladığını düşünüyorsanız bir hastaneye gidip B12 vitamini seviyenizin ölçülmesini isteyin. Laboratuvar raporundaki rakam 500’ün hele hele 300’ün altındaysa pilinizi yeniden şarj etmenizin tek çaresinin B12 takviyesi olduğunu unutmayın.
Okuduğunuz için Teşekkür ederiz. Okursanız sadece siz faydalanırsınız fakat paylaşırsanız herkes faydalanır. Lütfen 1 kez paylaşın…
Bu bilgiler size yardımcı oldu mu? Öyleyse arkadaşlarınızla paylaşarak başkalarınında faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz. Eğer Paylaştıysanız sizlere bir kez daha teşekkür ederiz…
Her gün paylaştığınız faydalı bilgiler, haberler ve ibretlik, ders veren hikayeler ana sayfanıza düşsün istiyorsanız, sayfamızı takip edebilirsiniz.
1 YORUM