Anksiyete nedir?
Psikolog Barış Gürkaş, bulunduğumuz dönemde tıp, bulaşıcı hastalıklar ile çok iyi biçimde başa çıkmasına karşın, çok kolay gibi görünen çoğu psikolojik hastalığın tedavisinde zorlandığını ifade etti.
Gürkaş, “Psikolojik hastalıkları incelediğimizde pek çoğundan hasta tek başına kurtulamıyor. Bunlardan birinin anksiyete yani kaygı bozukluğu olduğu söylenebilir” dedi.
Nasıl Bir Hastalıktır?
“Anksiyete, kaynağı belirsiz, içten gelen sıkıntı, endişe, kötü bir şey olacakmış duygusuyla yaşanan bunaltı durumudur. Vücudun herhangi bir tehlikeye karşı gösterdiği alarm halidir ve bu durum neticesinde tehlike beklentisine karşı bedenin verdiği bir reaksiyondir” diyen Psikolog Gürkaş, “İnsan da bu endişe durumu çok hafif düzeyden, çok ağır düzeylere kadar çıkabiliyor.
Temelde belirtiler aynı olmasına karşı hasta değişik tepkiler verebilir:
Davranışsal belirtiler: Kişi sık sık kaygı yaratan durumlardan kaçınır.
-------- Sponsorlu --------
Bilişsel belirtiler; Kişi çevreyi dünyayı değişiyor gibi algılar, dikkatte dağınıklık, kontrolü yitirme ile ilgili endişeler yaşar, gerçeklik duygusunda değişmeler meydana gelir.
Duygu durum; Kişi fazla korku, huzursuzluk, panik hali ve çaresizlik yaşar. Bazı zamanlar çevresindekiler buna anlam veremezler.
Fizyolojik belirtiler; Hasta bu durum karşısında çarpıntı ve kan basıncında farklılıklar yaşar, nefes darlığı, boğazda düğümlenme ve boğulma hissi yaşayabilir. Terleme, sıcak basma, bunaltı, baş dönmesi, kas gerginliği görünen, gözlenen bir başka etkileridir.
Kişide bu belirtilerin gözlenmesi halinde destek alması gereklidir. Endişenin tedavisinde kullanılan teknikler ise bilişsel davranışçı terapi, ilaç tedavisi ve diğer psikoterapilerdir. İlaç ve terapinin beraber kullanılması tedavi sürecini hızlandıracaktır. Daha iyi bir hayat yaşamak hepimizin hakkı, bu hayata ulaşabilmek için ise ruh sağlığımıza gerekli önemi vermeliyiz” şeklinde konuştu.