Şifa Deposu Alabaş Otu Nedir, Nasıl Kullanılır… Önemli bir antioksidan kaynağı olan alabaş otu kansere karşı adeta kalkan görevinde. Fakat en önemli faydası ise akciğer kanserine karşı olması… İşte şifa deposu alabaş bitkisinin faydaları…
Alabaş Otu Nedir? Hakkında bilgi: Alabaş bitkisi, farklı yörelerde; alabaş otu veya alabaş turbu olarak isimlendirilmektedir. Çok faydalı olan bu sebze, ülkemizde özellikle son yıllarda oldukça popüler olmuştur. Sağlıklı beslenmek isteyen pek çok kişi, bu bitki hakkında az ya da çok mutlak bilgi sahibidir. Genellikle market ve manavlar raflarında turp çeşidi olarak görülmektedir. Görünüm itibariyle turba çok benziyor.
Alabaş otu, turpgiller ailesinden olup yurtdışında Kohlrabi ve Cehennem Topuzu olarak bilinmektedir. Bu bitki kimi zaman bilindik turp renginde karşımıza çıkmaktadır kimi zamansa bir miktar yeşil sebzeleri andıran bir renge bürünmektedir. Tüketen kişilere sağlık açısından çok fayda sağlamaktadır. Bu özelliği sebebiyle de vejeteryan olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Alabaş otu içerisinde, vücut sağlığı açısından oldukça değerli elementleri ve vitaminleri barındırmaktadır. Bu elemenler ve vitaminler arasında; potasyum, fosfor, kalsiyum ve demir elementlerinin yanı sıra A, B ve C vitaminleri başı çekmektedir. Bu kadar geniş bir yelpazede zengin bir içeriğe sahip olması nedeniylede vücudumuz için oldukça etkili bir sebze olduğu söylenebilir.
-------- Sponsorlu --------
Alabaş Otunun Faydaları Nelerdir?
Potasyum bakımından zenginliği sebebiyle kişide, tansiyonun düşürülmesine yardımcı olmaktadır.
Dikkat çekici seviyede C vitamini içermektedir. Bu seviyeyi rakamsal açıdan örneklemek istersek; Alabaş Otunun 1 gramında 1 portakalın içerisinde bulunan C vitamininden daha fazla C vitamini bulunduğu tespit edilmiştir.
Alabaş Otu; bakır, çinko ve selenyum elementlerini de içermesi sebebiyle tüketen kişilerde birçok hastalığa karşı kalkan görevi üstlenmektedir.
En başta akciğer rahatsızlıklarına iyi gelmesi sebebiyle; nezle ve grip gibi solunum yolu kaynaklı olan rahatsızlıklara karşı oldukça etkilidir.
Lifli yapıda olması sebebiyle hem tok tutucu hem de kalorisi düşük bir gıdadır. Bu yüzden diyetlerde önerilmektedir.
Alabaş otunun kendisinin ve suyunun tüketimiyle, akciğer kaynaklı rahatsızlıklara karşı koruyucu olduğu düşünülmektedir.
Alabaş Otu Nasıl Kullanılır?
Alabaş Otu Kullanımı: Alabaş otunun kullanımı esnasında dikkat edilmesi gereken konu; bu bitkinin vücuttaki iyotu kısa sürede emmesi sebebiyle, haftalık olarak birden fazla defa alabaş otunu tüketmeyi düşünen kişilerin iyotlu tuz kullanmaları tavsiye edilmektedir. Çünkü tiroid sorunu ile kişiyi rahatsız edebilir. Bu yüzden en doğrusu alabaş otunun haftada bir kere tüketilmesidir.
Alabaş otunun turp gibi olan kısmı, salatalara veya böreklere çiğ ya da pişmiş olarak eklenebilir. Bunlara ek olarak sebze çorbalarında kullanılabildiği gibi aynı yaprak sarmasının hazırlanması gibi hazırlanarak da kullanılabilir.