Ağzımda Aft Çıktı, Nasıl Geçer?
Ağız içerisinde ufak yada büyük biçimde görünen bir başka ismi de ağız içi yarası olan aft sebepleri ve aft nedenleri sorularına Bilgi Doktoru olarak açıklama getirdik.
Dil üstünde, damakta ve yanakların iç yerlerinde oluşan aftların bir takım sebepleri bulunur. Orta kısmı beyaz biçimde ve etrafı da kırmızı renkli görünen aftların nedenleri uzmanlarımız tarafından açıklandı. Hafif çukur bir görüntüye sahip ve ekseri 2-3 mm çapındaki aft sebeplerini aşağıda okurlarımızla paylaşıyoruz.
Aft Nasıl Oluşuyor? Aflar bazen yoğun bir biçimde, bazen de oldukça iri ebatlarda rastlanılabiliyor. Küçük boyuttaki aftlara minör, iri boyuttaki afltara ise major ismi verilmektedir. Aynı zamanda bir de herpetiform adını verdiğimiz biçimleri olabilmektedir.
Aft Bulaşıcı mıdır? Aft nedenleri ne olursa olsun meydana gelen bu problem bulaşıcı değildir ve çıktığı yerlerde kaşıntı ile kızarıklık şikayetlerine sebep olmaktadır.
Ağızda Aft Yarası Neden Çıkar?
– Stres dolu bir yaşam
– Asitli besin tüketimi
– Hijyenik olmayan ağız içi
– Aşırı sigara tüketimi
– Bir takım bağırsak hastalıkları
– Folik asit ve B12 vitamin alımında eksiklik
– Bir takım kalp, Romatizma ilaçları
– Dil, dudak, yanak kısmındaki travmalar,
– Dudak veya yanağı ısırmak,
– Yumuşak olmayan diş fırçası kullanımları.
-------- Sponsorlu --------
AFT YARASINA YOĞURT OTU VE LİMON SUYU TEDAVİSİ İBRAHİM SARAÇOĞLU KÜRÜ
B12 içeren limon ve yoğurt otu kürü
Kürün hazırlanması: 1 bardak suda bir tutam yoğurt otunu 5 dakika kaynatın. 1 çay kaşığına limonun suyunu sıkın. Faydasını en iyi şekilde görmek için limonun suyunu taze sıkıp kullanmak gerekiyor.
Kürün uygulanması: Hazırladığınız yoğurt otu çayını ağızda dolaştırıp içilecek. Ardından 1 çay kaşığı taze limonu sıkıp ağızda gezdirin. Günde 2 defa uygulanır. Arada sırada da papatya çayı içilmesi önerilir.
Aft Yaralarına Karşı Yapabileceğiniz Evde Tedavi Yöntemleri
1. Dut suyu ağız yaralarına karşı etkili bir doğal ilaçtır. Aft iyileşene kadar her sabah 1 bardak dut suyu içebilirsiniz.
2. Zerdeçal tozunu su ile karıştırarak merhem haline getirin ve aft yaranızın üzerine sürebilirsiniz.
3. Bir çay kaşığı kadar sodyum bikarbonatı su ile karıştırıp gargara yapın ve tükürün. Yaranız iyileşene kadar günde 3-4 kez tekrarlayabilirsiniz.
4. Tatlı kaşığı kaya tuzu ile ılık bir bardak suyu karıştırarak doğal antiseptik bir gargara suyu elde edebilirsiniz. Günde 3-4 defa bu gargara ile ağzınızı 30 saniye çalkalayın ve tükürün.
5. Hızlı bir iyileşme süreci için sabah ve akşamları fesleğen yaprağı çiğneyebilirsiniz.
6. Aft üzerine nane yağı uygulamak ağrınızı hafifletecektir.
7. Aft yaranızı uyuşturmak ve ağrısını hafifletmek için karanfil tanelerini aft üzerine uygulayın.
16 YORUM